První moderní nálepka, historická fakta o nálepkách, samolepky zapsané v Guinnessově knize rekordů a různé tipy či zajímavosti, o kterých jste možná nevěděli. Toto je 13 zajímavých faktů o nálepkách, které jsme pro vás zjišťovali. Samozřejmě nechybí ani bonusová třešnička na závěr.

zajímavá fakta o nálepkách

První moderní nálepka byla vyrobena v roce 1935

Říká vám něco jméno R. Stanton Avery? Jde o amerického vynálezce z Oklahomy, který se proslavil především tvorbou nálepek - v té době nazývaných samolepicími štítky s odlepovatelným podkladem. První "moderní nálepku" vyrobil v roce 1935.

První lepící poštovní známky se používaly ve Spojeném království

První lepicí poštovní známky na světě se začaly používat ve Spojeném království v roce 1840. Laicky řečeno, šlo o suché nálepky, které se musely před přilepením navlhčit.

Nálepky jako marketingový nástroj turistických atrakcí

V 40. letech minulého století se poprvé začaly používat nálepky jako marketingový nástroj, který propagoval turistické atrakce. Lepily se na auta, v kombinaci s nimiž se staly takříkajíc pohyblivými billboardy.

Největší sbírka nálepek sestává z více než 102 tisíc kusů

Indická sběratelka nálepek Nidhi Bansal je zapsána v Guinnessově knize rekordů za největší sbírku nálepek na světě. Se svou zálibou začala ještě v roce 2007, přičemž k 16. září 2013 měla ve svém repertoáru dechberovcích 102 317 nálepek. Dokonce bohatou sbírku postupem času ještě rozšířila.

nálepky a samolepky

Ilustrační obrázek. Zdroj: pixabay.com

Systém označování nálepek na ovoci je všude stejný

Zní to přímo neuvěřitelně, ale systém označování nálepek na ovoci je všude stejný. Zatímco kódy začínající čísly 3 a 4 označují běžně pěstované ovoce, tak kódy začínající číslem 9 jsou vyhrazeny pro organické ovoce. No a netřeba zapomínat ani na nálepky, jejichž kódy začínají číslem 8. V tomto případě jde o geneticky modifikované ovoce.

Nálepky is lepidlem na ovoci jsou jedlé

Ještě neuvěřitelnější než předcházející zajímavost zní fakt, že nálepky na ovoci jsou bezpečné na požití. Ano, i s lepidlem! Jsou totiž schválené Food and Drug Administration (FDA), resp. Správou potravin a léčiv. Sice se doporučuje, abyste je odlepovali, ale pokud se vám náhodou také stane, že nějakou z nich nedopatřením zkonzumujete, nemusíte se strachovat. Určitě se neotávíte.

Největší samolepka na světě je vyšší než některé výškové budovy

Věděli jste, že největší samolepka na světě je vyšší než některé výškové budovy? S rozměry 63,98 m x 127,26 m a celkovou plochou 8 141,84 m² je zapsána iv v Guinnessově knize rekordů. Mimochodem, vyrobila ji společnost IFA Digital Printing jménem společnosti Samsung. Vystavená byla na budově náměstí Zheng Jia v čínském Guang Zhou ještě v roce 2010.

Lepící pasta jako předchůdce nálepek?

Existují domněnky o tom, že evropští podnikatelé použili "lepicí pastu" na přilepení svých štítků ještě v 80. letech 19. století. Údajně tak učinily s cílem propagace svého zboží za účelem zaujetí a přilákání kolemjdoucích lidí. Dá se tedy říci, že šlo o jakési reklamní poutače, které mohly být jedněmi z předchůdců moderních nálepek. Jiné zdroje však naznačují, že samolepky by mohly mít své předchůdce ještě v příjmových nebo daňových známkách, které se používaly již v polovině 17. století.

Nálepky na autě mohou být znakem zuřivosti

Podle vědců z Colorada mohou být řidiči s nálepkami na autě, resp. náraznících, agresivnější a zběsilejší než ostatní. Tuto informaci, jakož i některé další, jsme se dozvěděli z článku o 10 fascinujících faktech o nálepkách. Daná publikace rozvíjí zmíněnou problematiku o něco více, přičemž odkazuje také na konkrétní výzkum.

nálepka na autě

Zdroj obrázku: freepik.com

Nálepku můžete nalepit dvěma způsoby

Věděli jste, že nálepku je možné nalepit nasucho nebo namokro? Blíže jsme vám oba způsoby i s tipy na odlepení nálepky popsali v článku Jak správně nalepit novou a odlepit starou nálepku.

Jedna strana nálepky může být průhledná

Slyšeli jste už o takzvaných perforovaných nálepkách? Jde o nálepky, jejichž jedna strana nabízí skvělé reklamní využití, přičemž přes tu druhou můžete vidět. Perforované nálepky, jinak nazývané děrované nebo One Way Vision, se nejčastěji používají na polepy výkladů či oken motorových vozidel.

Kreativní a nápaditá nálepka se dá navrhnout více způsoby

K tomu, aby byla nálepka kreativní a nápaditá, tedy maximálně účinná a efektivní, musí dodržovat co nejvíce zásad. Důležité je brát ohled na poutavé barvy, práci s textem, tučná písmena, výrazné logo, výzvu k akci či přidanou hodnotu - například ve smyslu špetky humoru. Podrobněji jsme vám toto téma přiblížili v samostatném článku Jak navrhnout kreativní a nápadité nálepky.

Nálepky mohou být různých materiálů, tvarů a rozměrů

Nálepky mohou mít skutečně ty nejrůznější tvary a rozměry. Je tomu tak díky moderním přístrojům, kterými disponují především ověřené tiskařské společnosti. Zatímco nejmenším rozměrům plotrování nálepek bývá asi 1 x 1 cm, tak nejširší role používaná pro samolepící fólie může mít 1 626 mm. No a v souvislosti s nálepkami nelze opomenout ani různé fólie, které se na jejich výrobu používají. Jako příklady můžeme uvést monomerické, polymerické, lité, reflexní či statické fólie. Za zmínku však stojí i jednouché rozdělení na matné a lesklé typy, které se většinou používá při tisku papírových nálepek.

BONUS na závěr

Věděli jste, že 13. leden je vyhlášen Den nálepek? Tento zápis iniciovala tiskařská společnost StickerGiant.

Tip na článek: Komplexní poradce při výběru nálepek

 

Zdroj původního titulního obrázku: freepik.com

Zdroje obrázků: freepik.com, pixabay.com, vlastní zpracování