Vybrat si správný materiál nálepky a zadat objednávku do výroby může být pro někoho menší šlamastyka. Náš komplexní poradce vám však s výběrem nálepek rychle a efektivně pomůže.

Jaký materiál zvolit na nálepky?

Nejzákladnější rozdělení představují papírové samolepky a PVC samolepky.

Papírové nálepky jsou určeny do interiérů a potěší zejména ekologicky smýšlející lidi. Jejich jedinou nevýhodou je nižší odolnost a nemožnost použití v exteriéru.

Plastové nálepky jsou odolné i vůči povětrnostním vlivům a UV záření. Známe tři základní typy plastových nálepek

  • Monomerické fólie - životnost v exteriéru maximálně 3 roky, vhodné pouze na rovné povrchy
  • Polymerické fólie - životnost v exteriéru 5 až 7 let, vhodné na rovné a zaoblené povrchy
  • Lité fólie - životnost v exteriéru 7 až 10 let, vhodné na 3D lepení, např. automobily

Jak zadat rozměr při nepravidelných tvarech nálepky?

Zadání rozměru při nepravidelných tvarech nálepky je velmi jednoduché. Do konfigurátoru stači uvést rozměr A a B - čili celkovou šířku a výšku nálepky. Problémem nejsou ani nálepky nestandardních tvarů a ořezů. Na to, abychom dokázali nálepku oříznout do nepravidelného tvaru, je třeba dodat ořezovou linku spolu s tiskovými podklady ve formě PDF. Ořezová linka by měla být magentové barvy a ideálně na samostatné straně.

ořezová linka pro plotrování nálepek

Maximální rozměr papírové nálepky, která je realizována z jednoho kusu, představuje 45 x 32 cm. Naopak nejmenší rozměr na plotrování do samolepky je asi 1x1 cm.

Maximální rozměr plastových nálepek z jednoho kusu je 1,6 x 50 m. Z důvodu snadnější aplikace nálepek větších rozměrů se nálepky vyrábějí zpravidla z více dílů, kde šířka jednoho plátku je cca 1,2 m. Nejmenší rozměr na plotrování do samolepky je asi 5 x 5 mm.

kvalitní nálepky

Jak vypočítat cenu nálepek?

Jak je již patrné z předešlých řádků, cena nálepek se odvíjí od celkové plochy. Do konfigurátoru (pro papírové nálepky nebo pro PVC nálepky) stačí zadat šířku a výšku nálepky a počet kusů.

Doporučení: Při realizování objednávky nálepek doporučujeme sáhnout po větším množství, abyste získali co nejnižší cenu za 1 ks nálepky. Navíc, může se stát, že za větší počet nálepek zaplatíte v konečném přepočtu nižší částku než za méně stejných nálepek. Pozor, nejen v přepočtu na kusy, ale i na celou objednávku!

Příklad

1. 288 kusů nálepek s vyříznutím (dodání na archu) s rozměrem 5 x 4 cm - přibližná cena 702,92 CZK (2,44 CZK/kus)

2. 576 kusů nálepek s vyříznutím (dodání na archu) s rozměrem 5 x 4 cm - přibližná cena 673,64 CZK (1,17 CZK/kus).

Resumé: Za 576 kusů nálepek zaplatíte v konečném důsledku nižší částku než za 288 kusů. Větší množství se tedy skutečně vyplatí - jak z hlediska přepočtu na kusy, tak z hlediska celkové ceny.

Lesklá vs. matná? Pro jakou nálepku se rozhodnout?

Samolepky, ať už lesklé nebo matné, jsou věcí vkusu a osobních preferencí. Obecně však platí, že matné barvy lépe pohlcují odlesky. Tuto skutečnost lze zohlednit v tom případě, pokud dokážete přesněji předvídat budoucí umístění nálepky nebo tehdy, pokud jde o velké nálepky na polepy výloh nebo reklamních tabulí určené i do exteriérů.

Věděli jste, že v rámci naší firmy poskytujeme i komplexní služby týkající se polepu výkladů a reklamních tabulí? Samolepicí fólie vám nejenže ochotně zaměříme, navrhneme a vyrobíme, ale také odstraníme, přelepíme nebo nalepíme i ve výškách.

S vyříznutím nebo bez výřezu? Co si zvolit?

V rámci vaší objednávky tisku nálepek si můžete podle požadavků zvolit, zda chcete dostat vytištěné nálepky s vyříznutím (oříznuté nálepky do požadovaného tvaru) nebo bez výřezu (bez ořezu po obvodu). Dodání nálepek s vyříznutím představuje 2 možnosti - na listech nebo samostatně po kusech.

samolepky na listu a po kusech

Doporučení: Zatímco dodání nálepek bez výřezu je vhodné pro velkoformátové nálepky s rozměrem více než 30 x 30 cm, tak při nálepkách s menším rozměrem doporučujeme zvolit dodání s vyříznutím (ořez po obvodu). Zlatou střední cestou, především z hlediska ceny, je vyříznutí na arších. Na druhé straně, vyříznutí samostatně po kusech představuje nejpohodlnější řešení.

Jak je třeba připravit podklady?

V neposlední řadě nemůžeme opomenout ani přípravu datových podkladů potřebných na kvalitní tisk nálepek. Zaslané soubory by měly být ve formátech PDF, AI nebo PSD, přičemž ořezová křivka by měla být přidána jako samostatná strana v PDF - nejlépe v barvě magenta.

Doporučení: Pro kvalitní výsledek doporučujeme dodávat tiskové materiály v rozlišení minimálně 150 až 300 dpi (měřítko 1: 1 + 3mm spad)

Co se týče dalších obecných požadavků, všechny podklady na tisk nálepek musí být v provedení CMYK a měly by být uloženy pouze v jedné vrstvě. Kromě toho, texty s logy v grafice vyžadují převedení na křivky.

Tip na závěr: Pro inspiraci ve věci vašich nových nálepek nahlédněte do našich tipů na kreativní a nápadité nálepky.