Víte, jak nalepit a odlepit nálepku? Přečtěte si náš praktický návod na lepení a odlepování nálepek a budete v tom mít jasno.

Jak nalepit nálepku?

Lepení nálepky není žádnou alchymií. Nicméně, jako každý jiný pracovní postup, i tento vyžaduje patřičnou dávku trpělivosti a preciznosti. Jak tedy správně nalepit novou nálepku - ať už na výklad, na stěnu nebo na auto?

Nálepku můžete lepit v podstatě dvěma způsoby - nasucho nebo namokro. Zatímco lepení nasucho doporučujeme při menších nálepkách, asistence vody, resp. rozprašovače, vám může padnout vhod při lepení velkoformátových nálepek.

jak nalepit nálepku

Zdroj obrázku: unsplash.com

Příprava podkladu pro lepení nálepek

Pamatujte, že ještě předtím, než se pustíte do samotného lepení nálepek, si musíte důkladně připravit podklad. Ten by měl být rovný, suchý a čistý.

Pokud se na něm nacházejí drobné hrbolky a materiál povrchu to dovoluje, pečlivě a opatrně je obruste - například brusným papírem.

Co se čištění týče, k odstranění prachu lze použít pouze suchý hadřík. To, že povrch musí být suchý, uvádíme proto, že by měl být zbaven i všech mastnot a případné lepkavosti. Jednoduše, odmaštěný. V tom vám může pomoci například saponátová voda, technický benzín nebo líh. Samozřejmě opět platí, že je to možné tehdy, když vám to povrch dovoluje. Právě při takovém čištění se však před lepením nálepky ujistěte, že všechny části povrchu důkladně proschly.

Náš tip: Než přistoupíte k samotnému lepení, nálepku si nejprve přiložte na místo lepení a přesvědčte se, že na něj pasuje podle vašich představ.

Lepení malých nálepek nasucho

Co se týče lepení malých nálepek nasucho, jde skutečně o jednoduchý a rychlý proces. Pokud máte nálepku připravenou na přenosové fólii, stačí ji už jen přiložit lepivou stranou na požadované místo. Lepte ji shora dolů a pořádně přitlačujte tak, aby se mezi přenoskou a nálepkou netvořily vzduchové bublinky.

Použít lze v tomto případě originální plastovou stěrku, hadřík nebo libovolnou kartu, čímž dokážete zmíněné vzduchové bublinky efektivně vymačkat. Platební karty a doklady totožnosti však příliš nedoporučujeme, abyste si nepřidělali práci navíc, kdyby se vám náhodou zlomily.

Když máte pocit, že nálepku už nedokážete k danému povrchu lépe přitlačit, můžete přistoupit k pomalému a opatrnému odstraňování přenosky. Opět začínejte shora jedním rohem, postupujte níže a sledujte, zda netaháte dolů i samolepku. Proto mějte stále po ruce stěrku, kartu nebo hadřík, kterou můžete nálepku na přenosce opětovně přitlačit.

Lepení větších nálepek namokro

Když si to porovnáme s lepením malých nálepek nasucho, lepení velkých nálepek namokro je o něco komplikovanějším procesem. Nicméně, není to nic, co byste s vašima šikovnýma rukama nezvládli. V tomto případě si pokropte místo lepení vodou, přičemž pokropit můžete i samotnou nálepku.

Působení vody způsobí, že budete moci nálepkou na podkladě mírně pohybovat, což vám usnadní manipulaci s ní a také celkovou práci. Kromě toho, nebudou se vám tvořit vzduchové bublinky. Každopádně, mějte opět po ruce stěrku, hadřík nebo kartu, abyste mohli nejen přitlačovat nálepku s přenoskou na místo lepení, ale také vytlačovat vodu a případné vzduchové bublinky zpod nálepky a přenosky.

Při poodlepování přenosové fólie bude postup stejný jako jsme ho popisovali výše. V důsledku působení použité vody si však dejte velký pozor, aby vám nálepka neuskočila. K povrchu se totiž napevno přichytí po přibližně 2 až 3 dnech.

Lepení výkladů a velkých ploch

Při polepování výkladů a velkých reklamních ploch velkoformátovou grafikou si celou nálepku nejprve páskou přichyťte na požadované místo (po okrajích nebo uprostřed). Pokud je nálepka na podkladovém papíře i na přenosové fólii, odstraňte podkladový papír a postupujte tak jak to můžete vidět v tomto videu.

Zdroj videa: youtube.com

Při lepení celistvé grafiky si můžete po přichycení grafiky páskou celou nálepku srolovat, nalepit pouze její vrchní část (případně celou polovinu jako v předešlém videu) a pokračovat podle tohoto videa. Každopádně, opět mějte po ruce něco na vytlačování vzduchových bublinek, resp. kapiček vody, a uhlazování nálepky.

Zdroj videa: youtube.com

Užitečné tipy na lepení nálepek

  • Jak při lepení malých nálepek, tak při lepení těch větších mějte vždy po ruce vodu v rozprašovači - a to bez ohledu na to, zda lepíte nasucho, nebo namokro. Nikdy nevíte, kdy vám navlhčení podkladu, resp. nálepky, může usnadnit práci.
  • Kromě vody mějte vždy s sebou i jehlu. Můžete ní propíchat drobné vzduchové bublinky, které zůstanou na nálepce po odlepení přenosky. Po jejich propíchnutí stačí povrch nálepky jen uhladit hadříkem.
  • Pokud byste potřebovali urychleně zkrátit dobu schnutí nálepky lepené namokro, na sušení můžete použít například fén.
  • V případě, že lepíte nálepku tvořenou z několika částí, ale je vytištěna na jednom plátu, nastříhejte si jednotlivé části a lepte je jednotlivě.
  • Odlepenou přenosovou fólii nemusíte hned vyhazovat. Dá se totiž použít vícekrát.

Jak odlepit nálepku?

K doporučením, jak nalepit nálepku, přidáváme i několik tipů, jak odlepit nálepku, resp. jak odstranit polep z výkladů a jiných ploch.

  • V několika případech dokážou při odstraňování staré nálepky pomoci specializované čisticí přípravky a originální škrabky k tomu určené.
  • Výborným způsobem, jak odlepit staré nálepky nebo odstranit polepy z výkladů je i jejich nahřívání - například fénem. Působením tepla se lepidlo roztaje a společně s nálepkou půjde snadněji dolů.
  • Při papírových nálepkách by vám měl bohatě postačit hadřík navlhčený v teplé vodě, kterou nálepku i s lepidlem jednoduše odstraníte.
  • Mezi osvědčené domácí způsoby, jak odlepit nálepky, patří i použití odlakovače na nehty, lihu, technického benzínu, oleje, masti, octa, majonézy či jedlé sody. Při jejich případném použití se však důkladně ujistěte, zda nemohou poškodit povrch, na kterém je nálepka nalepena.

Zdroj videa: youtube.com

2 tipy na závěr

  1. Pokud si ani po přečtení našeho návodu na lepení a odlepování nálepek netroufáte, nechte to na nás. V rámci naší tiskařské společnosti totiž poskytujeme i komplexní služby v oblasti lepení a odstraňování polepů. Stačí nás jen kontaktovat a dohodneme, co bude třeba.
  2. Jelikož témat souvisejících s nálepkami je skutečně nepočítaně, často se jim věnujeme i na našem blogu. Pokud vás tato oblast zajímá, přikládáme některé z našich článků o nálepkách, které by se vám mohly líbit.

Zdroj titulního obrázku: unsplash.com

Zdroje videí: youtube.com