Víte, jak vyrobit domácí dezinfekci na ruce?

Celosvětové rozšiřování nového koronaviru, který způsobuje onemocnění COVID-19, vedlo mnohé lidi k hromadnému nakupování a tvorbě zásob různého druhu. Na seznam nejžádanějšího zboží se nedostaly jen trvanlivé potraviny, ale také léky, mýdla a různé dezinfekční, antibakteriální či čisticí prostředky. Nedostatkovým zbožím se najednou staly i antibakteriální gely, které se však dají připravit i svépomocí. Víte, jak vyrobit domácí dezinfekci na ruce?

Dezinfekce na ruce

Zdroj obrázku: unsplash.com

Antibakteriální gely, resp. dezinfekce, na ruce byly již nějakou tu dobu pevnou součástí lékáren či drogerií. V souvislosti s nimi by se daly lidé ještě před momentální celosvětovou závratí rozdělit na jakési dvě skupinky. Zatímco do první se řadili ti, kteří pravidelně používali dezinfekci na ruce, aby chránili své zdraví, vybraní lidé z druhé skupinky, kteří antibakteriálním gelům nevěřili, si často z té první utahovali. V žádném případě však nechceme nikoho škatulkovat, a proto se vrátíme k tomu, jak vyrobit domácí dezinfekci na ruce. Faktem totiž zůstává, že antibakteriální gely patří v současnosti mezi nejvíce nedostatkové zboží.

Jak vyrobit dezinfekci

Zdroj obrázku: unsplash.com

Jak vyrobit domácí dezinfekci na ruce?

Různé celosvětové organizace zdůrazňují v aktuální situaci důležitost mytí rukou. Vhodným příkladem jsou zástupci z UNICEF , resp. z fondu zabývajícího se pomocí dětem, kteří se shodují na tom, že mytí rukou může chránit nejen vás, ale i vaše milované. Ke správné hygieně rukou nepochybně patří i výše zmíněné antibakteriální gely na ruce. Vzhledem k tomu, že ty se velmi rychle vytratily z regálů lékáren a drogerií, odborníci a lékaři v čele se Světovou zdravotnickou organizací vydaly doporučení a návody na to, jak vyrobit domácí dezinfekci na ruce. Přidali se k nim i mnozí šikovní lidé z online prostředí, kteří se tak podobně snaží pomoci široké veřejnosti v boji proti celosvětové pandemii.

Jak vyrobit domácí dezinfekci

Zdroj obrázku: unsplash.com

Návody, jak vyrobit dezinfekci na ruce

Jak jsme již naznačili v předešlých řádcích, na internetu se dá dobrat k více návodům, jak vyrobit domácí dezinfekci na ruce. My jsme za vás a zároveň pro vás udělali menší průzkum, na jehož základě jsme sestavili seznam sestávající z jednodušších postupů, ale i ověřeného a doporučeného receptu.

Jak vyrobit domácí dezinfekci na ruce

Zdroj obrázku: unsplash.com

Ověřená domácí dezinfekce podle WHO

Náš seznam začínáme ověřeným receptem podle WHO, tedy Světové zdravotnické organizace. Jeho základem je vysoce-procentní alkohol a peroxid vodíku, který narušuje DNA virů.

Složky na 1 litr dezinfekce: 830 ml vysoce-procentního alkoholu (isopropyl alkohol), 42 ml 3-procentního peroxidu vodíku, 15 ml glycerinu, 113 ml převařené nebo destilované vody

Zdroj videa: youtube.com

Alpová alternativa receptu podle WHO

Vzhledem k tomu, že sehnat vysoce-procentní alkohol není tak jednoduché, posvítili jsme si i na jiné alternativy. Více než zajímavou je ta v podání autora by Zniev , který místo isopropyl alkoholu použil Alpu.

Složky: 60 ml Alpy, 3 ml 3-procentního peroxidu vodíku, 15 ml glycerinu, 113 ml převařené nebo destilované vody

Zdroj videa: youtube.com

Domácí antibakteriální gel z 3 přísad

Naším třetím tipem je domácí antibakteriální gel z 3 přísad od blogerky Pattrissien. Při jeho přípravě vycházela z dostupných údajů, že je třeba dodržet 60procentní poměr alkoholu k ostatním složkám, aby byly účinky dezinfekce dostatečné. Jak však sama uvádí, tento videonávod slouží jako inspirace pro domácí výrobu antibakteriálního gelu, ne však jako 100-procentně účinná prevence infekčních nemocí.

Složky: 90 až 99-procentní alkohol, 3 lžíce aloe vera gelu, 20 kapek esenciálního oleje

Zdroj videa: youtube.com

Další modifikované postupy pro výrobu domácí dezinfekce

Další zajímavý návod na to, jak vyrobit domácí dezinfekci na ruce, se pokouší široké veřejnosti zprostředkovat i autor Kyo_Games . Jeho recept připomíná ty, o kterých jsme informovali o pár řádků výše. Doporučujeme vám přečíst si i komentáře pod videem, ve kterých najdete řadu dalších modifikací tohoto postupu.

Zdroj videa: youtube.com

Upozornění: Výše ​​uvedené videa, s výjimkou ověřeného receptu od Světové zdravotnické organizace (WHO), mají informativní charakter a nemusí 100-procentně ničit viry a bakterie.

Jak správně používat dezinfekci na ruce?

Způsob, jak vyrobit domácí dezinfekci na ruce je jedna věc. Nicméně, správně ji používat je již věc druhá. Pokud tedy nechcete vaše úsilí bezúčelně vylít z lahvičky, měli byste se řídit ověřenými pokyny, díky kterým můžete dosáhnout účinného zničení bakterií a virů.

Domáca dezinfekce na ruce

Zdroj obrázku: unsplash.com

Postup na správné používání dezinfekce na ruce:

1. Nastříkejte nebo naneste dezinfekční prostředek na ruce

2. Důkladně ho rozetřete na přední stranu rukou

3. Důkladně ho rozetřete na zadní stranu rukou

4. Důkladně ho rozetřete na prsty a mezi ně

5. Třepejte rukama do jejich úplného vyschnutí

Tip: Pokud jsou vaše ruce příliš mastné nebo špinavé, umyjte si je nejprve vodou a mýdlem, pokud máte takovou možnost. V nouzových situacích a při pobytech venku se ale nebojte aplikovat antibakteriální gely i přímo na znečištěnější ruce.

Jak si dezinfikovat ruce

Zdroj obrázku: freepik.com

Kdy by měl používat dezinfekci na ruce?

Dezinfekce na ruce by měla představovat jakýsi doplňkový prostředek hygieny rukou. Sice se budeme opakovat, ale je důležité zapamatovat si, že pokud máte přístup k tekoucí vodě a mýdlu, měli byste zvolit především alternativu mytí rukou mýdlem a vodou. Každopádně, nezapomínejte na hygienu rukou zejména v těchto případech.

  • Po smrkání, kašlání nebo kýchání
  • Po použití toalety
  • Před a po jídle
  • Po návštěvě veřejných prostorů
  • Při styku s povrchy ve venkovních prostorách
  • Po kontaktu s penězi
  • Po manipulaci s odpadky
  • Před péčí a po péči o nemocné, seniory, mladší či děti
  • Po kontaktu s domácími zvířaty
  • Při viditelném znečištění rukou

Doporučení na závěr

Sice věříme, že jsme vám v předešlých řádcích poskytli množství způsobů, jak vyrobit domácí dezinfekci na ruce, ale pokud nemáte k dispozici uvedené přísady, nemusíte ihned rezignovaně věšet hlavu. Na internetu najdete mnohem více návodů než v našem článku. Stačí si jen otevřít Google nebo YouTube , napsat "jak vyrobit dezinfekci na ruce" nebo "jak vyrobit domácí dezinfekci na ruce", a další kreativní nápady vám padnou jakoby do náruče. Tak či onak, přejeme vám hodně sil jak v tomto, tak i v tom nadcházejícím období. Kromě toho nezapomínejte, že správnou hygienou chráníte nejen vás, ale také vaše blízké.

Náš tip: Pokud si však přece jen netroufáte na žádný ze způsobů, jak vyrobit domácí dezinfekci na ruce, rádi vám pomůžeme. V naší nabídce produktů souvisejících s onemocněním COVID-19 totiž najdete nejen dezinfekční prostředky na ruce, ale také na povrchy.

 

Zdroj obrázků: freepik.com, unsplash.com

Zdroj videí: youtube.com