20 tipů, jak zabavit děti doma

Pravděpodobně budete s námi souhlasit, pokud řekneme, že hravost a výdrž dětí v mnoha případech skutečně nezná hranic. Obzvláště tehdy, když mají být tato neposedná stvoření plná života proti své vůli zavřené mezi čtyřmi stěnami. Co dělat, když taková situace nastane? Jak zabavit děti doma a udělat jim příjemný program?

Tato problematika, pokud to tak můžeme nazvat, se však netýká pouze aktuální celosvětové situace. Děti si tak či onak vyžadují kvalitní program plný pohybu a zábavy. No a nejideálnější scénář je takový, jehož součástí jste i vy - rodiče. Způsobů, jak zabavit děti doma, je hned několik.

Jak zabavit děti doma

Zdroj obrázku: freepik.com

Jak zabavit děti doma?

Dětské mysli jsou již od narození aktivní a připravené učit se. Samozřejmě, každé dítě potřebuje na svůj přirozený vývoj prostor na samostatné objevování světa. To však neznamená, že rodiče se mají času strávenému se svými ratolestmi stranit a vědomě hledat příležitosti, jak se dětí zbavit.

Mnoho rodičů totiž v současnosti utíká k nešťastným řešením, které mají podobu mobilů, tabletů či počítačů. Netvrdíme, že práce s moderními technologiemi není pro nezletilé prospěšnou, ale je třeba si určit jisté hranice. Připravit denní program dítěte výhradně z pohádek či počítačových her, aby měli rodiče "chvilku pro sebe", není správným řešením. Vzhledem k tomu, že rodiče jsou pro děti prvními vzory, měli by jim jít příkladem. Ideálním způsobem, jak zabavit děti doma, obzvláště v momentální situaci, je trávit čas s nimi. Ptáte se, jak?

1. Zahrajte si společenské hry

Jednou z nejpříjemnějších rodinných aktivit, a zároveň možností, jak zabavit děti doma, je hraní společenských her. Na trhu najdete množství typů a provedení - od klasického "Človka", přes vděčné puzzle, až po modernější a kreativnější hry na styl Activity. Ověřeným způsobem, jak zaměstnat celou rodinu na několik hodin, jsou i hry typu Investor či Monopoly.

Jak zabavit děti

Zdroj obrázku: freepik.com

2. Modelujte z plastelíny

Vzhledem k tomu, že děti poznávají okolní svět nejprve hmatem, přirozeně potřebují provádět činnosti, při kterých aktivně zapojují své malé ručičky. Ideálním příkladem aktivity, která splňuje tyto požadavky, je modelování z plastelíny. Tato zázračná hmota vám ihned ukáže, jak zabavit děti na dlouhé hodiny.

Náš tip: Když už máte špinavý stolek od plastelíny, co tak přidání další zábavné činnosti? Máme na mysli stavění zvířátek a autíček z kaštanů. Navíc obě zmiňované aktivity se dají efektivně propojit.

3. Skládejte papírová letadélka

Skládání papírových vlaštovek nemusí být odrazem znuděných dětských ručiček ve školních lavicích. Tato činnost může klidně představovat rodinnou aktivitu, při které se zabaví všichni členové rodiny. Dokonce si z ní můžete udělat i soutěž. Dejte každému členu rodiny za úkol poskládat papírové letadélko, přičemž vítězem se stane ten, jehož letadélko uletí nejdelší vzdálenost.

Zdroj: youtube.com

4. Cvičte spolu

Někteří rodiče si stěžují, že u dětí nemají čas na cvičení, resp. péči o své tělo. Pokud patříte do této skupinky, přemýšleli jste někdy, že byste cvičili společně s dětmi? Co tak vyzkoušet něco podobného jako to, do čeho se pustil sympatický pár v přiloženém videu?

5. Vezměte děti do kuchyně

Nejedna maminka na mateřské dovolené vám pravděpodobně potvrdí, že připravit jídlo pro celou rodinu může být někdy skutečně boj. V takových situacích je proto třeba hledat všechny možné berličky. Jednou z nich může být paradoxně i přítomnost dětí v kuchyni během vaření. Když jsou menší, zkuste jim dát do ruky kousek těsta a formičky na vykrajování. V pozdějším věku vám už mohou plnohodnotně asistovat při vaření.

děti zábava

Zdroj obrázku: unsplash.com

6. Čtěte si (nejen) na dobrou noc

Nevíme, jak vy, ale my v našem týmu jsme se shodli na tom, že na čtení pohádek (nejen) na dobrou noc máme jen ty nejkrásnější vzpomínky. Nejde vysloveně o způsob, jak zabavit děti, ale jde o čas, který rodič věnuje svému dítěti, přičemž ho obě strany ocení zejména v pozdějším věku. Navíc, čtení pohádek pomáhá dětem při rozvíjení jejich fantazie a řešení maličkých dětských problemů.

7. Kreslete a omalovávajte

Kreativním způsobem, jak zabavit děti doma, je i kreslení či omalovávání. Navíc dětské výtvory mají pro rodiče častokrát specifickou hodnotu. V takových případech se vyplatí vzniklá díla uchovat, resp. uložit na památku. Překrásné může vypadat například vlastní omalovánka na obraze, kterou si můžete pověsit na zeď.

Jak zabavit děti doma omalovánka

Zdroj obrázku: plotbase.sk

8. Postavte si bunkr

Není žádným tajemstvím, že děti se rádi schovávají a dívají se na spoustu věcí odlišným způsobem než dospělí. Vzhledem k tomu, že tento tip vyžaduje mírné rozbombardování domu, se budete na něj pravděpodobně dívat přimnouřenýma očima. Co tak ale učinit dětem radost a postavit si domácí bunkr?

 

9. Udělejte z vašeho domácího mazlíčka superhrdinu

Domácího mazlíčka lze bez ostychu označit za člena rodiny. Někteří rodiče si ho pořizují s cílem, aby se děti učili péči a odpovědnosti za druhé. Váš domácí mazlíček si však také zaslouží pozornost. Přemýšleli jste někdy nad tím, že byste mu společně s vašimi dětmi sestrojili zábavný superhrdinský kostým?

 

10. Zahrajte se míčové hry

Pokud máte doma zahrádku či dvůr, máte zároveň vyhráno. Vezměte vaše děti ven na čerstvý vzduch a dopřejte si trochu pohybu, například díky míčovým hrám. Kromě toho, taková zábavka se dá příjemně spojit s rodinnou grilovačku či stanováním.

11. Postarejte se o zahrádku

Když už jsme nakousli téma zahrádky, podívejme se na ni i z funkčního hlediska. Učit děti zodpovědnosti nemusíte jen péčí o hračky či domácí mazlíčky. Výborný způsob představuje i péče o zahradu. Například takové zalévání kvítků hravě zvládnou i ti menší.

12. Vypijte si spolu čaj

Říká se, že nezáleží na tom, jak velký či tvrdý chlap jste. Když vaše dcerka řekne, že budete princezna, budete princezna. Když vaše dcerka řekne, že budete pít (neviditelný) čaj z malých šálků za malým stolečkem, rovněž nemáte na výběr.

13. Vytvořte si rodinný rodokmen

Další z možností, jak zabavit děti doma, je tvorba rodinného rodokmenu. Navíc, pokud takovou činnost okořeníte o zajímavé rodinné historky, vaše děti se hravou formou dozvědí vzácná rodinná fakta, která jim nikdo nevezme.

14. Zahrajte si karetní hry

Sice jsme už v předešlých řádcích zmiňovali společenské hry, za které lze považovat i ty karetní, ale rozhodli jsme se jim věnovat zvláštní bod. Nejen různé karetní hry, ale například i pexeso, jsou výborným způsobem, jak zabavit děti doma a strávit spolu příjemné chvíle. Obzvláště příjemným může být hraní pexesa, když na něm vidíte vlastní rodinné fotografie.

děti doma

Zdroj obrázku: plotbase.sk

15. Zpívejte spolu

Vést děti k hudbě a umění je téměř vždy přínosné a užitečné pro jejich vývoj. Hudbu a zpěv však můžete vnímat i výlučně jako prostředek k trávení příjemných a úsměvných okamžiků s vašimi ratolestmi.

16. Udělejte krmítko pro ptáky

Zajímavou a obohacující aktivitou, resp. příkladem, jak zabavit děti, může být i tvorba krmítka pro ptáky. Kromě toho, takovou činností dokážete nenuceným způsobem prohlubovat vztah vašich dětí k přírodě. Navíc, pokud patříte mezi zručnější kutily, můžete sestrojit nejen jednoduché krmítko, ale například i ptačí budku.

17. Vezměte děti na horskou dráhu

Kdo řekl, že na to, abyste vzali vaše děti na horskou dráhu, musíte opustit váš dům? Přesvědčte se o opaku zhlédnutím přiloženého videa.

18. Tančete spolu

Pokud přemýšlíte, jak zabavit děti doma, nestyďte se bláznit se s nimi. Pusťte si hudbu, bavte se, zpívejte a v neposlední řadě tančete. Věřte nám, že se nasmějete více než byste si možná v prvním okamžiku mysleli.

19. Viz dokumentární film pro děti

Sice jsme se v úvodu vyjadřovali úzkostlivě o moderních technologiích v souvislosti s dětskými aktivitami, ale dají se využít i v jejich prospěch. Ideálním příkladem jsou dokumentární filmy pro děti.

20. Myslete na různé pohybové hry

V neposlední řadě nezapomínejte obecně na pohybové aktivity. Myslete na to, že vaše děti ocení jakoukoli honičku, schovávanou či slepou bábu. Navíc, všichni se při tom výborně zabavíte.

děti pohyb

Zdroj obrázku: unsplash.com

BONUS: Rozpoutejte polštářovú válku

Pro vás, kteří jste se vzorně dostali až sem, jsme si připravili ještě jeden malý bonus. Skutečnost, že jste si prošli všemi našimi tipy, jak zabavit děti doma, je totiž důkazem, že vám záleží na tom, jak s nimi co nejkvalitnějï trávit společné chvíle. Příjemnou a uvolňující zábavou může být i polštářová válka. V tomto případě si však dejte pozor na přehnanou aktivitu a předměty, které byste mohly poškodit. Polštářovou válku proto berte s mírným nadhledem.

Jak zabavit dítě

Zdroj obrázku: unsplash.com

Doporučení na závěr

Možností, jak zabavit děti, je skutečně mnoho. V určitých situacích stačí jen zapojit fantazii a dokonalý program vymyslíte jakoby lusknutím prstů. Pokud se ale příliš s kreativitou nepřátelíte, nestyďte se a nestraňte se inspirace. Na internetu můžete najít bezpočet nápadů, jak zabavit děti. V každém případě vám však na závěr doporučujeme, abyste se stali součástí této vymyšlené zábavy. Později to ocení nejen vaše děti, ale i vy. Čas totiž zpět nevrátíme.

Zdroj obrázků: freepik.com, unsplash.com, plotbase.sk

Zdroj videí: youtube.com