Pokud také navštěvujete výstavy a různé expo akce (nebo se na ně teprve chystáte), mělo by vás zajímat téma výstavních stánků. Víte, jaké typy známe? Čtěte dál a dozvíte se jejich největší výhody i rozdíly mezi nimi.

4 typy výstavních stánků

Na úvod musíme podotknout, že se můžete setkat s různou kategorizací výstavních stánků. Už jen v rámci jednodušších prezentačních stěn máte na výběr z několika možností. Jako příklady můžeme uvést Pop Up stěny, fotostěny, rolovací stěny, Hop Up stěny a podobně. Výstavní stánky lze dále kategorizovat na základě materiálu, ze kterého je tvořena jejich konstrukce nebo i potištěná část (hliník, PVC, textil, dřevo atd.) Jedno je však všechny spojuje – jejich společným cílem je zaujmout návštěvníka výstavy a potenciálního zákazníka.

Výstavný stánok zobrazený ako grafika.

Rozdělili jsme pro vás výstavní stánky do 4 typů, které si z našeho pohledu zaslouží největší pozornost. Vybere si z nich úplně každý. Mysleli jsme totiž nejen na ty, kteří při navrhování výstavního stánku nemusí šetřit, ale také na všechny, kteří nemohou v rámci marketingu a sebeprezentace pracovat s neomezeným rozpočtem.

1. Pop Up stěna s pultem/stolem

Za zcela základní výstavní stánek můžeme považovat pultík se stěnou. Nejekonomičtějším, cenově nejdostupnějším řešením je přitom takzvaná Pop Up stěna. K jejím nesporným výhodám patří nízká hmotnost (9,5 až 17 kg v závislosti na konkrétním rozměru), se kterou úzce souvisí i jednoduchá manipulace. Zatímco ve složeném stavu je relativně malá – bez problémů ji odvezete v kufru auta – rozložená může mít klidně i 5 x 3 m. Taková prezentační stěna se skládá z Pop Up konstrukce a potisku z nemačkavého polypropylenového filmu, který se velmi snadno schová i do takzvané kazety – například u rolovacích prezentačních stěn. Z hlediska potisku mají Pop Up stěny fantastické vlastnosti – barvy jsou výrazné, syté, živé a zároveň trvanlivé. Za jedinou „nevýhodu“ můžeme považovat, že se nejedná o žádnou moderní novinku. V konkurenci propracovanějších výstavních stánků tak můžete mít problém zaujmout na početně zastoupených výstavách a expo eventoch.

Pop up modrý výstavní stánek s nápisem Interreg.

Zajímavost: Pop Up stěnu si můžete zakoupit přímo se stolkem, který slouží zároveň jako kufřík celého výstavního systému. Rozměr takového stolku je 60 cm x 98 cm x 38 cm (Š x V x H). Představte si, že v jednu chvíli držíte v rukou kufřík (hmotnost cca 24 až 31,5 kg v závislosti na konkrétním rozměru), který se po rozložení stane stolkem s prezentační stěnou. Alternativou je Pop Up stěna bez stolku, který si musíte dokoupit zvlášť – může být zhotoven z různých materiálů, jako například PVC, textil, nafukovací a podobně.

Výhody

+ Fantastický poměr cena-prezentace-kvalita
+ Nízká hmotnost a snadná manipulace
+ Výborná barevná stálost

Nevýhody

- Méně moderní forma sebeprezentace

2. Textilní prezentační stěna se stolkem

O úroveň výše než stěny Pop Up vynikají textilní prezentační stěny s lehkou trubkovou konstrukcí z eloxovaného hliníku. Největší dostupná konstrukce o rozměru 592 cm x 238 cm (Š x V) váží 13 kg. Naopak nejmenší, která má rozměry 235 cm x 238 cm (Š x V), je téměř o polovinu lehčí. Jednotlivé trubky se do sebe upevňují jednoduchými západkami, které umožňují sestavit prezentační stěnu požadovaných rozměrů. Na zmíněné trubky se navléká mírně strečový, textilní materiál s potiskem. Největší výhoda textilu spočívá v jeho atraktivitě. Takzvaným termo-sublimačním tiskem se přenáší inkoust přeměněný na plyn přímo do vláken potiskovaného materiálu. Takový potisk se nedá poškrábat a nikdy se nesmyje, přičemž dokonale odolává působení slunečních paprsků. Díky tomu jsou textilní prezentační stěny vhodné nejen pro interiérové výstavy, ale také pro exteriérovou sebeprezentaci.

Černo-bílý textilní výstavní stánek.

Nezapomeňte! Stejně jako v případě Pop Up stěny, i k textilní prezentační stěně budete potřebovat vhodný prezentační stolek. Rozhodně doporučujeme stolek s potiskem na stejném materiálu - tedy textilní. Tímto způsobem budou oba hlavní prvky vaší výstavy dokonale sladěny.

Výhody

+ Modernější, atraktivnější, elegantnější vzhled
+ Dokonalé zobrazení barev
+ Vyšší odolnost a delší životnost potisku

Nevýhody

- Vyšší cena oproti Pop Up stěnám

3. Modulární výstavní stánky

Další úroveň výstavních systémů představují modulární výstavní stánky, v jejichž rámci dokážeme na konstrukci natáhnout potištěný materiál libovolných rozměrů. Například, pokud někdo požaduje potisk dlouhý 4 m, umíme jej zrealizovat jednom kuse – bez nutnosti předělování. Samotná konstrukce se obvykle skládá ze základních „obdélníků“ širokých 1 m a vysokých 2 m (hmotnost jednoho obdélníku cca 6 kg), ze kterých se pak sestaví požadovaný tvar. Následně se na ně natahují plachty z polyesteru potištěné termosublimační technologií, upevněné pomocí silikonové drážky na hraně plachty s grafikou. Samozřejmě, možností jsou i textilní potisky jako v případě výše zmiňovaných textilních prezentačních stěn. Obrovskou výhodou modulárních systémů je jejich přenosnost a skladnost. Jelikož konstrukci s potiskem dokážete pohodlně rozložit, celý výstavní systém se pro vás stane snadno přenášitelným a nenáročným na skladování.

Modulární modrý stánek s lidmi.

Náš tip: Modulární výstavní stánky doporučujeme využívat na expo akcích, kde máte dohodnutou plochu menších rozměrů – například 4 x 3 m. Díky variabilitě jednotlivých konstrukčních obdélníků dokážete na takovém prostoru vyskládat například výstavní stánek ve tvaru U nebo L.

Výhody

+ Potisk v jednom kuse, bez nutnosti předělování
+ Možnost realizovat výstavní stánky různých tvarů (např. U, L atd.)
+ Jednoduchá přenosnost a nenáročnost na skladování

Nevýhody

- Absence výraznějších designových prvků

4. Výstavní stánky na míru

Dostáváme se k nejvyšší úrovni výstavních systémů, které vám můžeme nabídnout i v rámci naší společnosti. Zatímco u modulárních výstavních stánků jsme se bavili o jednoduchých plochých stěnách ve tvaru písmene U nebo L (na menším prostoru – např. 4 x 3 m), u výstavních stánků na míru skládaných takzvaným T3 systémem se fantazii meze nekladou. Klidně si je můžete představit jako velké expo stánky na ploše o rozloze desítek m² (např. 40 m²). V rámci výstavních stánků na míru se můžete doslova pohrát s využitím prostoru a výraznějšími designovými prvky, které u výše zmíněných modulárních výstavních stánků chybí. Jednotlivé stěny výstavního prostoru mohou obsahovat okénka, televizní obrazovky nebo osvětlené výklenky, lišty či police pro ještě lepší, atraktivnější prezentaci vašich produktů. Do výstavních stánků na míru umíme také zakomponovat různé ostrůvky, chill out zóny, uzamykatelné prostory, interaktivní prvky nebo libovolné tvary vystupující ze stěn. Dokonce, stěny nemusí být výhradně v pravých úhlech. Bez problémů je dokážeme udělat například oblé.

Velký členitý zeleno-bílý výstavní stánek.

Věděli jste, že naprosto nejvyšším levelem výstavních stánků, jaké lze zrealizovat, jsou dvoupatrové stánky? Jedná se však o luxus, který si mohou dovolit jen „vyvolené“ firmy. Ceny takových dvoupatrových stánků v jiných zemích obvykle dosahují více než 10 milionů eur. Oproti tomu, výstavní stánky na míru od naší společnosti můžete mít za podstatně přívětivější a dostupnější cenu.

Výhody

+ Neomezené tvarové a designové možnosti
+ Realizace dle vlastního designu
+ Možnost zakomponování atraktivních prvků

Nevýhody

- Vyšší finanční investice

Který výstavní stánek bude ideální pro vás?

Jak vyplývá z předchozích řádků, každý z výše uvedených typů výstavních stánků má své nesporné výhody. Konečné rozhodnutí tak závisí na vašich osobních preferencích a finančních možnostech. Pokud byste však náhodou váhali, který výstavní stánek bude pro vás tím ideálním, klidně nás kontaktujte. Společně najdeme takové řešení, díky kterému co nejlépe odprezentujete vaši společnost, resp. vaše produkty či služby.

Výstavní stánek jako grafická koláž.