Údajně až více než 80% marketingové komunikace probíhá vizuálně, neboť jde o skvělý způsob, jak oslovit zákazníka a odlišit se od konkurence. Náš mozek zpracuje obrazový vjem v desetinách sekundy a porozumí mu až 60 000 krát rychleji, než slovům. Obraz působí lidštěji než psaný text a vryje se nám i snáze do paměti.

grafický design

Nevyužít rozjetý trend popularity vizualizace by mohlo být promarněnou příležitostí zviditelnit se. Na váze tomu přidává i fakt, že ať už podnikáte, pracujete v reklamě, studujete nebo grafiku děláte jen ze záliby, na vytvoření kvalitního designu dnes vůbec nepotřebujete drahý komerční software. V nabídce je několik dostatečně pokročilých, funkcemi nabitých a individuálním potřebám vyhovujících grafických nástrojů, které jsou zdarma.

Infografika

Synonymem doby datových vizualizací je termín infografika. Sílu efektivní transformace komplexních dat do působivé a snadno uchopitelné formy oceníte při obchodních prezentacích, na firemním blogu, sociálních sítích, i v osobním životopisu. A zdaleka přitom nejde jen o grafy.

Canva je oblíbenou volbou zejména díky jednoduchému "drag & drop" ovládání a široké nabídce šablon pro jakékoliv téma. Kromě infografiky najde uplatnění při tvorbě brožurek, pozvánek nebo efektního hlavičkového dokumentu. Profesionální (a zpoplatněná) verze přidává autentické fonty, obrázky a ikony.

Canva

Visme nabízí podobně rychlou a intuitivní manipulaci. Základní verze obsahuje množství šablon, jakož i menších obsahových bloků, vhodných na vyskládání většího celku. K tomu grafy, podporu importu dat, diagramy, widgety, ikonky a několik možností pro interakci s konečným uživatelem.

Visme

Na byznys orientované řešení se šablonami reportů upravitelnými potřebám značky, interaktivitou, mapami a mnoha dalšími prvky poskytuje infogram.

Infogram

Creately se zaměřuje na týmovou spolupráci s funkcí zpětné revize, integruje vyhledávání obrázků přes Google a export do formátů PDF a SVG. Potěší i kompatibilita napříč platformami v podobě desktop, online i mobilní aplikace.

Creately

Editor a uživatelské rozhraní aplikace Piktochart jsou vstřícné vůči úplným začátečníkům. Ti v ní najdou tisíce obrázků, interaktivní mapy a grafy, výchozí barevná schémata, nativní podporu SEO a dobré zabezpečení dat.

Piktochart

Přímočarou a nenáročnou možností, například pro studenty s množstvím dat, které potřebují rychle zpracovat do prezentovatelné podoby, je Venngage.

Venngage

Pomocí specializovaných aplikací Visualize.me, Kinzaa a Resumup aktualizujete vaše profesní CV do moderního vzhledu hodného 21. století.

Zpracování objemnějších datových souborů do všech přestavitelných typů grafů a jejich bezproblémové umístění do webstránky či analytické aplikace, zajistí plotly, amCharts, Google Charts a ChartsBin.

Digitální organizaci a přehlednému ("bublinové") zobrazení vztahů a myšlenkových procesů (tzv. Mind mapping) dominují Mindomo, mind42 a bubbl.us.

Jen málokdo bude něco namítat proti tvrzení, že zdařilá prezentace geodat je výhrou pro diváka i předvádějícího. Působivá mapa bývá pastvou pro oči a vy ji můžete vytvořit s pomocí aplikací Icograms, Kartograph a StatPlanet (zdarma pro nekomerční účely). Analýza textu, zformovaného do "slovních mraků", se mimo jiné využívá při SEO a edukačním procesu. Wordle a Tagxedo zde budou spolehlivými partnery každému designérovi.

Vektorová grafika

Vektorové formáty splňují v designu specifický účel - zachovávají kvalitu obrazu při jeho škálování. Práci s nimi jsou přizpůsobeny některé softwarové aplikace.

První z nich je Inkscape, ve kterém si najdete to své, ať jste ilustrátor, webdesigner, nebo jen zvědavý, jak vektorová grafika funguje. Kreslení objektů, manipulace s nimi, různé operace s tahy čar a výplní, rozvinuté funkce textu i export do nejčastějších vektorových formátů - a to vše v prostředí podobném profesionálnímu Adobe Illustratoru. Online verze Inkscape je přístupná zdarma přes rollapp.

O něco modernější alternativa se jmenuje Vectr. Ovládání je snadno pochopitelné, pohodlně zvládnutelné z každé platformy a jednotlivé projekty mají své vlastní URL.

Vectr

Novější a ambiciózní vektorový nástroj se ukrývá pod značkou Gravit. Obsahuje řadu pokročilých funkcí na bázi moderních technologií a jednou z jeho předností je plynulá a rychlá cloudová synchronizace projektů z různých zdrojů.

Gravit

Na jednodušší ilustrace možná postačí Boxy SVG, Skencil (OS Linux) nebo Vecteezy. Pro tradičnější uživatelské rozhraní ve stylu MS Office zase LibreOffice Draw a ConceptDraw PRO.
 

Editování obrázků

S aplikací filtrů, digitálním retušováním či hrou s barvami v rámci takzvaného post processingu se v určité podobě setkal snad každý, kdo někdy udělal digitální fotografii. Následující nástroje jsou vytvořeny přesně pro podobné úkoly.

Dlouhodobě populárním a relativně známým se stal GIMP. Kromě úprav obrázků a fotografií pokrývá i základní designérské nároky. Efektivitu práce pomáhá zvýšit možností automatizace rutinních úkolů - programovatelných hned ve více jazycích.

Zvláště na práci s digitálními fotografiemi je zaměřen Photo Pos Pro. Přináší mnoho filtrů, nepatrné odstranění nežádoucích objektů z foto, inteligentní selekci, rámování, koláže a další zajímavé efekty.

Photopea vzezřením připomíná Photoshop a osloví podporou oblíbených formátů PSD, XD, skica, RAW a XCF.

Krita bude primárně vyhovovat kreativním autorům konceptuální grafiky, anime, komiksů, fantasy či sci-fi ilustrací. Jiné editory: Pixlr (moderní vzhled), RawTherapee (vhodné pro RAW formát), MediBang Paint Pro (pro méně výkonný hardware), Paint.net (obdoba MS Paint).

 

3D grafika

Realistické animace postav, technické vizualizace v prostoru, ani modelování návrhů nových šatů už dávno nejsou jen výsadou odborných designérů.

Kdo by občas neměl skvělý architektonický, interiérově-designový nebo nábytkářský nápad? SketchUp je v tomto segmentu standardem a jeho "free" verze vás nenechá v klidu, dokud nedoladíte i ten poslední detail. Inspirací vám může být i rozsáhlá knihovna modelů.

Sketchup

Dokonalé trojrozměrné postavy do reklamy, hry i videa budou hračkou s použitím Daz3D. Volba číslo jedna jak pro nadšence, tak pro profesionály. Doporučuje se spolu s modelovacím nástrojem Hexagon.

Vše potřebné k animaci ve třech dimenzích má legendární blender. Pokročilý rendering, modelování, záznamy pohybu ve videu a jeho snadná editace, tvorba her a mnohem více najdete v programu, jemuž neuvěříte, že je zdarma.

Imitovat slavné sochy v digitální podobě vám umožní Sculptris. Adekvátně zvládne také originální kreace imaginárních oblud, robotů a heroických bojovnic.

Houdini Apprentice (zdarma pro nekomerční využití) je ideální partner pro mágy speciálních efektů.

 

Univerzální nástroje

Adobe Spark tvoří integrovaný soubor nástrojů (Spark Page, Spark Post a Spark Video), určených pro každodenní potřeby produkce a managementu mediálního obsahu na webu. Nenáročný na ovládání a vhodný pro všechny věkové kategorie poskytuje možnost zajímavým způsobem sdílet váš příběh jako post na sociální síti, video, či web. Nosnými idejemi jsou jednoduchost a dostupnost ze všech zařízení včetně mobilních.

Adobe Spark

Lunacy - nativní grafická Windows aplikace s podporou formátu sketch (typický zejména pro Apple / Mac). Zahrnuje kreslení, úpravu obrázků a typografie, export souborů, Sketch pluginy a mnoho dalších funkcí.

 

Speciální úkoly

 
 
 
 
 
 
977 / 5000
 
 

Výsledky prekladov

Pomocníci pro menší projekty, často hotové na pár kliků nebo dotyků.
befunky - platforma pro všechny druhy pohotové a originální editace digitální fotografie.
Bitmoji - personalizované emoji.
Giphy - umožňuje vytvořit gif-obrázky a nabízí jejich obrovskou databázi.
MemeCenter - jak název napovídá, najdete zde vše, co potřebujete váš následující meme.
Simple Image Resizer - rychlá změna velikosti obrázků.
Awesome Screenshot - nadstavba prohlížeče Chrome, pomocí které proměníte obsah obrazovky nebo její fragment na obrázek. Ten pak můžete upravit.
PhotoCollage - online aplikace ideální na tvorbu fotokoláží.
QuotesCover - přeměňuje oblíbené citáty na podmanivé a lépe zapamatovatelné obrázky.
FreeLogo Design - logo podle vašich představ, promptně a pohodlně. Alternativy: Logaster, Ucraft Logo Maker, Logotype maker, Logo Garden.
Kap - nahrávání dění na obrazovce pro Mac.
Boomerang od Instagramu - populární efekt při focení zajímavých objektů v pohybu.