Spektrum tradičních médií, v nichž internet způsobil převrat, není omezeno pouze na ty vizuální. Vedle revoluce v tištěných periodikách a televizi se objevila i silná konkurence pro rozhlasové vysílání. Podcasty přinášejí obsah zaměřený na úžeji vymezené publikum, často bez limitované délky trvání, s možností stažení a libovolného přehrávání, bez reklamních přestávek a s nižší frekvencí hudební výplně.

Smartphone a poslech podcastů

Něco z historie

Internetová rádia existovala ve více, či méně rozvinuté formě již od 80. let. Delší historii už má za sebou i distribuce digitálních zvukových souborů a možnost stáhnout si rozhlasovou show do počítače nabízely některé mediální weby ještě před koncem uplynulého milénia.

Po roce 2000 vznikl nápad přiložit zvukové soubory k tehdy populárním webovým generátorům zpráv. Nechopil se ho nikdo méně povolaný než autor technologie RSS feedu Dave Winer. Možnost „enclosure“ (příloha) uvedl brzy ve svém komerčním blogerském produktu Radio UserLand. Ten novopečeným audioblogerům nabízel zároveň i funkce „odeslat“ a „přijmout“. A tak posledním chybějícím krůčkem k podcastingu, jak ho známe dnes, byla už jen automatizace přenosu audiosouborů do přehrávače uživatele.

Audioblogerů přibývalo, feedy nabíraly odběratele a koncem roku 2003 se objevila první technická řešení, umožňující automatické propojení RSS s MP3 přehrávači. Tehdejším hitem na trhu s přehrávači byl iPod od firmy Apple a tam má původ i výraz „podcasting“, popisující automatické stahování a synchronizaci s „podem“. Raketový start podcastingu asi nejlépe ilustruje novinář Doc Searls, který byl u jeho začátků. V září roku 2004 zadal do Google termín „podcasts“ a zobrazilo se 24 výsledků. Když o rok později vyhledávání zopakoval, počet výsledků byl 60 milionů.

Dnes jsou to téměř 2 miliardy a v současnosti patří podcasty k nejpopulárnějším mediálním formátům. Nabízí je standardní periodika, jejich tvorbě se věnují popularizátoři vědy a umění, političtí kritici, sportovní komentátoři a celé moře dalších nadšenců pro všechny možné oblasti života.

Tipy na zajímavé podcasty

Technologie

Ve slovenštině a češtině:

Tech_FM – čerstvé informace ze světa technologií podávané jednou týdně ve vstřebatelných dávkách. Kooperace tech-odborníků SME a Rádia FM s dobrým přehledem v této sféře, ať už je řeč o AI anebo mikroorganismech.

Incident – hrozby číhající na neopatrné uživatele v kyberprostoru, jsou odvrácenou stranou technologického pokroku. Jak je rozpoznat, jak se jim bránit a ještě mnoho dalších informací přímo od specialistů.

Klik – týdenní sumář aktuálních zpráv ze světa technologických gigantů, nových médií a sociálních sítí. Směs novinek na trhu a jejich vlivu na společnost.

Podcast Online Plus – obsažný podcast Českého rozhlasu o širším společenském dopadu technologií, regulacích, vzdělávání v této oblasti a souvisejících tématech.

Kafemlejnek – zajímavé informace ze zákulisí tvorby softwaru. Podcast vhodný nejen pro odborníky a nadšence, ale i pro širší veřejnost.

Puštěn podcast Klik na iPhone

V angličtině:

This Week In Tech – panelová diskuse tech-žurnalistů a podnikatelů vysílaná z Kalifornie. Nejčastějšími tématy jsou spotřební elektronika, recenze a internetové/webové novinky.

Note to Self – lidská a zábavná forma podání často palčivých témat o vlivu technologií na každodenní život v režii skvělé britské speakerky Manoush Zomorodi.

Accidental Tech Podcast – konverzace se širokým záběrem mezi třemi programátory a blogery. Pokrývají hardware, software a jejich přesah do běžného života.

Ycombinator podcast – hodnotný materiál z dílny investiční firmy zaměřené na tech start-upy. Více akcentu kladou na témata zajímavá z pohledu začínajících podnikatelů a vzdělávání.

Product Hunt Radio – pohled moderatorů (podnikatelů) a jejich hostů (opět zejména podnikatelů) na čerstvé „tech-news“. Edukované názory na blízkou budoucnost nejdiskutovanějších projektů současnosti přímo z praxe.

 

Věda

Ve slovenštině a češtině:

Zoom – souhrn nejžhavějších novinek týdne z několika vědeckých disciplín. Zároveň také vyvracení hoaxů a falešných či poplašných zpráv.

Pravidelná dávka – věda prizmatem filozofie. Velká témata z historie i současnosti, vysvětlena s citem a porozuměním trojicí vzdělaných mladých lidí.

Spektrum Jána Mečiara – krátké a kvalitně destilované zprávy z vědeckého světa. Občas i vícekrát za den, ale vždy stručně a k věci.

Pseudocast – reflexe na různé populární mýty a pavědecká tvrzení za nekompromisní pomoci vědecké metody. Výživný přísun velmi potřebného skepticismu.

Magazín Leonardo – věcný podcast o objevech a dění ve světě vědy. Výborný pro udržování všeobecného rozhledu.

 

V angličtině:

StarTalk – unikátní průnik vědy, popkultury a komedie. Důvtipná témata, pojatá s humorem a vášní pro věc.

Science Friday – každý pátek zhruba hodina a půl vědy pro každého, kdo je ochoten naslouchat. Aktuální témata probíraná do hloubky v kontextu doby.

BBC Earth podcast – podcastová větev značky BBC Earth nezůstává nic dlužna svému jménu. Fascinující pohled na přírodu očima vědy i nezaujatého pozorovatele, kvalitní narace a bezchybný zvuk.

60-Second Science – krátká a svižná odhalení nečekaných vědeckých souvislostí. Dají se snadno zapamatovat a reprodukovat vždy, když ve společnosti „stojí řeč“.

Radiolab – pátrání po skrytých příčinách neobvyklých jevů v přírodě i společnosti a odhalování souvislostí, o jejichž existenci měl tušení jen málokdo.

 

Politika, zpravodajství, společenské témata

Ve slovenštině:

Podcast Denníka N – šestkrát týdně přísun přehledu zpráv z domova i ze světa. Známá novinářská jména se ozývají na aktuální témata.

Dobré ráno | Denný podcast denníka SME – každé ráno, od pondělí do pátku, o tom co přinesl den minulý, i o tom, co očekávat od toho dnešního.

NAHLAS |aktuality.sk – nahlas hlavně o kauzách na domácí politické scéně v podání zkušené novinářské redakce nejvíce postižené tragédií, která poslední roky rezonuje v naší zemi.

Rozhovory ZKH – hosté oblíbené reportérky Zuzany Kovačič Hanzelové debatují o společensko-politických problémech současnosti. Politika, ekonomika, sociální témata a životní styl.

.podcasty – další ze série podcastů od dlouhodobě etablovaných médií, slovenský časopis .týžden přináší hloubavé diskuse o důležitých otázkách. Tematicky vyprofilovaní moderátoři a zajímaví hosté.

Braňo Závodský Naživo – vnitropolitický komentátor zpovídá domácí veřejné činitele, experty, aktivisty a intelektuály.

 

V angličtině:

The Daily (NY Times) – na každý den, od pondělí do pátku, jeden host a debata, rozvíjející jednu politickou událost aktuálního dění ve světě. Vysoká odbornost a detailní rozbor jsou samozřejmostí.

Today in Focus (Guardian) – témata dne zpracovaná redakcí britského deníku The Guardian. Kvalitní analýza a nejvyšší žurnalistické standardy.

Today Explained (Vox) – každodenní vysvětlení nejasných a matoucích předmětů veřejné společensko-politické diskuse.

Politico – komentáře zasvěcenců přímo v Bruselu o dění v centrálních institucích i kuloárech EU. Brexit, zákulisní jednání, diplomatické tahy a informované analýzy.

Caliphate – strhující a dech beroucí série dokumentárních podcastů od investigativní novinářky Rukmini Callimachi o Islámském státě a první linii boje s ISIS. Autorce vysloužila místo mezi finalisty Pulitzerovy ceny.

 

Byznys a podnikání

Ve slovenštině a češtině:

Index – vše potřebné o ekonomice a podnikání shrnuto na týdenní bázi analytiky SME. Rozhovory a inspirativní myšlenky vždy ve čtvrtek.

StratitUP – převážně rozhovory s úspěšnými podnikateli. Výborné pro motivaci a to nejen pro začínající startupisty.

Websupport – hodně o marketingu, sociálních sítích, inovacích, kreativitě a podnikatelské mentalitě. Opět množství hodnotných postřehů od zkušených hostů.

Forbes (CZ) Podcast – dámy a pánové českého byznysu se dělí o rady a zážitky z podnikání. Pestrá paleta příběhů o mnoha tvářích úspěchu v podnikání.

Marketing backstage – jak na marketing a všechny jeho aspekty v turbulentních dobách digitálních médií. Expert na online marketing, Kamil Aujesky, mluví s různými zajímavými hosty o reklamě a marketingu.

 

V angličtině:

FT News Briefing – zprávy ze světa ušité na míru investorům na finančních trzích. Stručné, ale informačně hodnotné podání od vlajkové lodi finančního žurnalismu.

The Gary Vee Audio Experience – zosobnění amerického snu, běloruský imigrant, který vybudoval několik úspěšných firem. Zábavný a motivující podcast o reklamě, marketingu a digitálním businessu.

Naval – na první pohled nezáživně znějící obchodní a finanční terminologie, vysvětlena poutavým jazykem a na srozumitelných příkladech.

HBR IdeaCast – Harvard Business Review zve lídry obchodu a managementu a ti vyprávějí o široké škále témat spojených s podnikáním, firemní kulturou, budováním kariéry a podobně.

The Tim Ferriss Show – guru optimalizace (jak podnikání, tak i životního stylu) a jeho hosté sdílejí své cenné rady pro dosažení vyššího výkonu, rychlejšího zisku, zdravějšího těla a plnohodnotnějšího zážitku ze života.

Kultura

Ve slovenštině a češtině:

Dejiny – spolupráce SME a magazínu Historická Revue přináší jednou týdně lákavý výlet do minulosti. Lehčí i náročnější otázky prezentovány bez mlžení a ve světle faktů.

Reflexe: Film! – kultivovaná filmová kritika, recenze, doporučení méně známých filmů, rozhovory a ještě mnohem více pro každého kinofila.

Matematika zločinu – podcastový krimi seriál je pohlcujícím příkladem vzkříšení formátu rozhlasové hry na pokračování, u jakých sedávali kdysi naši prarodiče.

Audinovinky – přehled dění v literatuře, na trhu s audioknihami a doporučení jiných podcastů.

Martinus podcast – svět knih, jak ho vnímají v etablovaném slovenském vydavatelství. Užitečné recenze, usnadňující výběr z nepřeberného množství titulů na trhu.

 

V angličtině:

You're Dead To Me – už podtitul „historický podcast pro lidi, kteří nemají historii rádi“ napovídá, že jde o vtipný a odlehčený pokec o různých událostech a osobnostech historie.

The History of Rome / Revolutions – původně úžeji vymezená série o starověkém Římě. Po jejím dokončení se autor, Mike Duncan, začal věnovat známým světovým revolucím. Aktuálně pitvá tu ruskou.

Pop Culture Happy Hour – dekonstrukce popkulturních fenoménů v nezávazné konverzaci o filmech, seriálech, TV produkci, knihách a hudbě.

Filmspotting – nové i starší počiny ze stříbrného plátna pod zkoumavým drobnohledem dvou ostřílených kritiků.

The Lonely Palette – poutavé analýzy děl výtvarného umění vysvětlující kontext jejich vzniku i relevanci v dnešním světě.

Audio Poem of the Day – kouzelné krátké básně, přednášené autory a herci. Na každý den jedna.

 

Sport

Ve slovenštině:

Boris a Brambor – Marián Gáborík a Boris Valábik jsou dvojicí, které se nedá odolat. Kdo ještě není fanouškem hokeje, po vyslechnutí tohoto podcastu se jím stane.

Olympijský podcast – pravidelný náhled na život a názory známých slovenských sportovců i členů managementu a realizačních týmů.

Tak Určitee podcast – občasné analýzy vybraných sportovních událostí z dílny oblíbeného portálu.

Ofsajd – komentáře o nejpopulárnější hře na světě z domova i ze světa.

Štartovacia čiara – rozhovory o běhu a běžcích s běžci a trenéry plné zajímavých příběhů a hodnotných rad.

 

V angličtině:

31 Thoughts – svět hokeje, jak ho vidí odborníci v Kanadě. Analýzy, přestupy, předpovědi, zákulisí a obchodní stránka hokeje.

Football Weekly – o světovém fotbale přímo z jeho kolébky, pod značkou deníku The Guardian.

Marathon Training Academy – podcast o tom, jak zaběhnout maraton. Vše od prvních kroků, přes tréninkové plány, překonávání krizí, až po správnou dietu a potřebnou výbavu.

Trained – cenné informace od elitního trenéra vrcholových sportovců. Podcast pod záštitou firmy Nike.

The Mind Pump Podcast – provokativní a zároveň mimořádně zábavná show o fitness, kondici, nabírání svalové hmoty, ale i změně postojů a myšlení.

 

Zábava a životní styl

Ve slovenštině a češtině:

jauuu PS: to bolelo – nepřekonatelné Evelyn a Petra Polnišová v komediálních dialozích o partnerských vztazích.

Na gauči s Nasklee – inspirativní rozhovory se zajímavými lidmi, blogerka Petush vám poskytne svěží pohled na různá aktuální témata ze života.

Joe Trendy – zábavné rozhovory stand-up komika s hosty všeho druhu.

Lužifčák – ještě jeden kousek výběrové domácí zábavy. „Intervjús“ o všem, co trápí společnost s nadhledem a humorem.

Vortex – český podcast o videohrách, ale ani zdaleka nejen recenze, ale kopec přidané hodnoty.

Nevýchova – tipy a triky o „smart“ výchově, aby se rodiče nezbláznili a děti neutrpěly trauma.

 

V angličtině:

Jimmy Kimmel Live! Monologue – světoznámý moderátor zpovídá celebrity, sportovce, hudebníky a jiné osobnosti na výsluní.

Conan O'Brien Needs a Friend – americký komik si jednoho dne uvědomil, že má sice mnoho celebritních známých, ale žádného nemůže nazývat přítelem. Aby to napravil, začal s podcastem.

Sword and Scale – dramaticky převyprávěné skutečné zločiny, občas doplněné o rozhovory s oběťmi, svědky, zločinci a vyšetřovateli.

Ear Hustle – skutečné příběhy z legendární věznice San Quentin, jejichž zdroji jsou dva bývalí vězni a umělec-dobrovolník.

The Ikonns – životní styl a osobnostní rozvoj, jak je vidí párek úspěšných podnikatelů a cestovatelů. Zvou si k sobě na rozhovory také mnoho inspirativních lidí, zajímavých informací se tedy dozvíte opravdu hodně.

 

Bonus:

The IKEA Sleep Podcast – katalog výrobků firmy IKEA, předčítaný monotónním hlasem IKEA pracovníka s jemným švédským přízvukem, doporučený před spaním na rychlé uspání. Zkuste si ho chvilku pustit, nejprve se budete smát nad touto bizarností, ale věřte, že po chvilce začnete opravdu zívat.

Sluchátka AirPods položené na smartphonu

 

Jak poslouchat podcasty

Kromě samotného podcastu jsou k tomu třeba ještě dvě věci – přehrávač a aplikaci pro přehrávání.

Přehrávačem může být počítač, smartphone, inteligentní reproduktor, nebo i smart hodinky. 

Aplikace přinášejí kromě samozřejmého stažení a přehrávání podcastu, i celou řadu dalších funkcí – automatický odběr, kategorizaci, playlisty, změnu rychlosti záznamu, poslech v offline režimu, sledování přátel pro inspiraci, poslech audioknih, zvýraznění hlasu (při poslechu v hlučném prostředí), přeskakování tichých pasáží, či dokonce vytvoření si vlastního podcastu.

Oblíbené aplikace pro iOS i Android:

Spotify – známá služba pro hudební streaming nabízí i podcasty

Pocket Casts – placená appka, ale s funkcionalitou i pro nejnáročnější posluchače

Podbean – aplikace od firmy, která nabízí i hosting podcastů, integrace se službou Alexa od Amazonu

Stitcher, Laughable (zaměření na zábavu),TuneIn Radio (zaměření na profesionální sport)

Aplikace specificky pro iOS:

Apple Podcasts - nativní appky

Downcast, PodCruncher, iCatcher, Overcast, Castro 3

Aplikace specificky pro Android:

Google Podcasts – appky od google

Podcast Addict, BeyondPod, Doggcatcher, Podcast Republic, Player FM