Na první pohled jednoznačný pojem „rýžový papír“ v sobě ukrývá několik překvapivě nečekaných významů. Přečtěte si, co všechno může označovat.

Japonská kaligrafie štětcem na rýžovém papíře.

Pokud byste někomu položili otázku, co je to rýžový papír a odkud pochází, asi by vás nepřekvapila odpověď, že má původ v Číně, případně v Japonsku, a vyrábí se z rýže. Skutečnost je mnohem odlišnější. Za rýžový papír už odedávna považujeme papír pocházející z Asie, ale nejen v Číně či Japonsku se vyrábí tento papír vysoké kvality, který se hodí podle svého složení pro různé účely.

Papír vyrobený z rýže neexistuje. Přibližně na přelomu dvacátého století byl do Evropy dovezen z Asie druh papíru vyrobený z rostliny Tetrapanax Papyrifer. Tento papír se běžně, ale mylně nazýval „rýžový papír“ kvůli jeho asijskému původu a jeho jasně bílé barvě. Běžně se používá k výrobě umělých květin, jako podešev do bot a k malování. Obvykle se však nepoužívá na psaní.

V potravinářském průmyslu existuje jedlý, tenký, škrobový papír, který se používá k balení vietnamských potravin. I tento potravinový balicí papír se často označuje jako rýžový papír. Může být vyroben z rýžového škrobu, ale pro chuť a texturu lze přidat další přísady, jako je tapiokový škrob, mléko a banány.

V Asii se také vyrábí papír z kůry morušového stromu, který se používá k balení svazků rýže při přepravě.

Textura čínského rýžového papíru.

Rýžový papír pro umění, architekturu a psaní

Papíry z asijských zemí jsou často označovány obecným pojmem rýžový papír. Může pocházet z různých zemí a často se vyrábí z různých složek buničiny a vlákniny. Nejběžnějším zdrojem vlákna pro rýžové papíry jsou různé odrůdy moruše. Používají se i jiné rostliny, jako je keř Lokta, a to z důvodu jejich širokého rozšíření v zemi původu.

Pokud hledáte rýžový papír na umění, stínítka, rámy shoji nebo jiné kreativní aplikace, existuje několik druhů papíru, které se vám mohou hodit. Níže uvedené jsou různé typy papíru, které se často označují jako rýžový papír.

Morušový papír z Thajska

Thajci zdokonalili masovou výrobu morušového papíru. Po důkladné přípravě vláken kůry řemeslníci ručně vyrábějí z moruše papír různých velikostí a hmotností. Unryu je měkký a průsvitný, zatímco Heavyweight Mulberry poskytuje tuhost a texturu.

Washi papír z Japonska

Washi papír je vysoce rafinovaný morušový papír. Japonští řemeslníci povýšili obyčejný morušový papír na výtvarné umění. Jedna větev japonské výroby papíru se zaměřuje na získávání papírů z moruše, keřů mitsumata a gampi a jejich zpracování do tak vysoké kvality, aby se dal použít při ochraně knih a dokumentů. Konzervační papíry jsou bez chyb a jsou tak tenké, že při opravách knih jsou prakticky průhledné. Další odvětví japonské výroby papíru používá morušový papír k zobrazení složitých uměleckých vzorů. Papír Chiyogami nebo Yuzen má krásné a barevné vzory. Každá barva designu je pečlivě ručně nanesena sítotiskem na papír. Po osmi nebo devíti aplikacích sítotisku je hloubka barvy úžasná.

Fialový papír Washi se zlatými lupínky.

Papír Hanji z Koreje

Rýžový papír z Koreje je formálně známý jako papír Hanji. Tradičně se používá na právní a důležité dokumenty, které musí vydržet velmi dlouho. Tuto trvanlivost dosahuje přidáním rostliny Hibiscus meniot do papírové drtě. Meniot dodává vláknům dodatečnou pevnost, takže se časem nerozpadnou. Směs buničiny také neobsahuje žádné kyseliny, díky čemuž je papír Hanji ideální pro archivaci.

Barevný Hanji papír.

Papír Lokta z Nepálu

Keřík Lokta je v Nepálu běžnější než strom moruše, proto se používá k výrobě papírové kaše kůra z tohoto keře. Nepálští řemeslníci se proslavili nejen výrobou papíru, ale také přeměnou tohoto papíru na užitečné papírové výrobky a ozdoby, jako jsou tašky a rozety.

Nepálský papír Lokta.

Shoji papír z Japonska

Další běžné využití rýžového papíru je v architektuře a interiérovém designu. Najdete ho v japonských rámech Shoji, které se využívají jako průsvitné posuvné dveře v tradičních japonských domech i jako stínítko lampy. Papír Shoji je tenký, poloprůsvitný papír z moruše, který má obvykle přirozenou špinavě bílou barvu nebo je bělený. Umisťuje se do rámů a zvlhčuje. Jak papír schne, smršťuje se. Když je papír dobře upevněn v rámu, po vyschnutí je hladký a pevný.

Tradiční japonské posuvné dveře se stínítky Shoji.

Xuan papír z Číny

Nakonec, rýžový papír vyrobený v Číně se nazývá Xuan. Původně byl vyroben z kůry stromu Pteroceltis Tatarinowii (příbuzný jilmu). V průběhu let se do čínského papírenského průmyslu dostala i jiná vlákna, jako je moruše, bambus a rýže.

Pověst říká, že po smrti Cai Luna (považuje se za vynálezce papíru) v roce 121 n. l., jeho žák Kong Dan chtěl vyrobit čistý bílý papír, aby na něj nakreslil portrét svého učitele. U potoka našel velmi starý strom Pteroceltis Tatarinowii, což je druh jilmu, jehož kůra po letech vymývání tekoucí vodou zbělala a trčela z ní dlouhá bílá vlákna. Kong Dan se z nich pokusil vyrobit papír, což se mu po několika pokusech a omylech podařilo. Tak se objevil papír Xuan.

Původně se vyráběl v dynastii Tang v okrese Jing, který byl pod jurisdikcí prefektury Xuan – odtud se odvozuje jeho název. Během dynastie Tang byl papír často směsí konopí (první vlákno používané pro papír v Číně) a vlákna z moruše.

Díky různým výrobním metodám lze papír Xuan rozdělit na Shengxuan, Shuxuan a Banshuxuan. Shengxuan (doslova „surový Xuan“), který není speciálně zpracován, vyniká schopností absorbovat vodu, což způsobuje rozmazání inkoustu na něm. Shuxuan (doslova „zralý Xuan“) má však při výrobě zapracovaný draselný kamenec, což má za následek tužší texturu, sníženou schopnost absorbovat vodu a menší odolnost vůči smykovému napětí (to znamená, že se dá mnohem snáze roztrhnout). Banshuxuan (doslova "polozralý Xuan") má střední vstřebatelnost inkoustu.

Všeobecně se papír Xuan vyznačuje velkou pevností v tahu, hladkým povrchem, čistou texturou, velkou odolností vůči pomačkání, korozi, molům a plísním. Většina starých čínských knih a obrazů od slavných malířů, které přežily dodnes, je dobře zachována právě díky tomuto papíru.
Hlavními surovinami pro výrobu papíru jsou rostlinná vlákna, především bambus, a dřevo. Dřevěná vlákna jsou flexibilní, takže absorpce inkoustu papíru Xuan vyrobeného z dřevěných vláken bude silná, zatímco bambusová vlákna jsou tuhá, a tudíž absorpce inkoustu papíru Xuan vyrobeného z bambusových vláken bude slabá.

Tradiční proces výroby papíru Xuan je mimořádně náročný a zahrnuje více než 100 kroků, od sklizně, namáčení, praní, fermentace, bělení a rozvlákňování surovin až po prosévání, sušení a řezání v závěrečných fázích.

Celý proces může trvat i dva roky a dovednosti se dědily po generace z mistra na učně. Po přípravě surovin řemeslníci vyrobí kaši smícháním vody s vlákny. Potom se list papíru sesbírá na jemné síto.

Tento krok odvádění vláken přes síto může provést jeden nebo dva pracovníci pro papír normální velikosti. Ale na výrobu listu papíru super velikosti, například 3x11 metrů, je zapotřebí, aby dvě až tři desítky pracovníků pracovaly v úzké koordinaci.
Následující kroky spočívají v tom, že zvednete list papíru ze síta a položíte jej na stoh mokrých papírů, které se pak vysuší, ostříhají a zabalí.

Textura ručně dělaného papíru Xuan.

Rýžový papír k jídlu

Pojem „rýžový papír“ zdomácněl i v gastronomii. Jde ale o druh těstoviny, obvykle vyrobený ze směsi bílé rýžové mouky, tapiokové mouky, soli a vody, díky čemuž jsou přirozeně bezlepkové a vhodné pro vegany. Obvykle se prodávají sušené v tenké, křupavé, kulaté formě. Před použitím je třeba je rehydratovat, aby byly změklé a poddajné.

Do mělké misky, která je širší než velikost rýžových papírů, nalijte vlažnou vodu. Doporučujeme pracovat s jedním listem najednou. Ponořte celý list do vody na několik vteřin, jemně jej protřepejte, abyste se zbavili přebytečné vody a poté ho položte na rovnou navlhčenou pracovní plochu.
Pokud je list příliš mokrý, nechte jej vysušit na vzduchu 1-2 minuty nebo jej položte na suchou kuchyňskou utěrku, pak jej můžete zavinout do požadovaného tvaru. Po změknutí jsou papíry lepkavé, hladké a jedlé bez vaření. Mají neutrální chuť, což umožňuje vytvořit jakýkoli typ příchutí pro nádivky, slaná nebo sladká jídla.

Rýžový papír v obalu.

Zde je několik typů pro chutné „papírové“ pohoštění.

Závitky

Klasické jídlo z rýžového papíru jsou závitky s nádivkou, také známé jako jarní rolky (spring rolls). Na závitky existuje spousta receptů, ale jedno mají společné. Nádivka se připravuje předem, zavine se do rýžového papíru a může se konzumovat. Případně je lze ještě před podáváním krátce opražit.

Jarní závitky se salátem, avokádem, mrkví a sezamem.

Nádivku si připravíme podle vlastní chuti, neměla by chybět zelenina, chcete-li mleté maso, případně krevety nebo ryba. Spousta receptů používá česnek, zázvor, houby a jarní cibulku. Všechny ingredience nadrobno posekáme a dochutíme sójovou omáčkou a sezamovým olejem. Nádivku podusíme na pánvi a poté mírně vychlazenou klademe na vlhké listy rýžového papíru a zabalíme do požadovaného tvaru.

Dva talíře plné závitků s arašídovou omáčkou.

Smažené rýžové papírové lupínky

Jednoduchý recept, protože rýžový papír nemusíte namočit do vody, stačí jej nakrájet na menší kousky, vložit do malého množství oleje a smažit asi 10 sekund. Fritované chipsy vyjměte z oleje a položte je na papírovou utěrku, aby se zbavily přebytečné mastnoty. Rýžové papírové lupínky je dobré jíst s jakýmkoli kari, dipy nebo omáčkami, nebo zkuste dochutit solí, mletou paprikou, pepřem a parmazánem.

Smažené rýžové papírové lupínky.

Veganská slaninka

Pro alternativní nápad na veganská jídla můžete použít rýžový papír pro výrobu slaniny. Nakrájejte list rýžového papíru na dlouhé proužky a přidejte veganské slaninové koření, poté jej fritujte nebo pečte. Pro chutnější slaninu si můžete vyrobit vlastní domácí marinádu se sójovou omáčkou, tekutým dýmem, vodou, uzenou paprikou a česnekovým práškem. Troubu předehřejte na 200oC. Potom připravte rýžový papír ponořením listu do marinády a položením proužku na naolejovaný plech a další pásek položte na vrch prvního. Vložte plech do trouby a pečte 7 minut. Některé recepty doporučují dát ochucené pevné tofu mezi proužky, aby se do pečené veganské slaniny dostalo více textury a chuti. 

Pizza z rýžového papíru

Z rýžového papíru si můžete připravit také tenkou křupavou pizzu. Vyberte si své oblíbené ingredience na náplň – doporučujeme nakrájenou šalotku, zelenou cibulku a mleté vepřové maso, kuřecí maso nebo tuňáka a vejce. Smíchejte šalotku, cibulku a maso, dochuťte sójovou nebo ústřičnou omáčkou a poduste. Potom osmažte papírový list na pánvi, navrch dejte vajíčko a míchejte, dokud se vajíčko neudělá do poloměkka. Navrch pak přidejte uvařené přísady, ochuťte sýrem nebo jinými omáčkami, jako je omáčka Sriracha nebo majonéza.

Ramen nudle

Pokud vám dojdou ramen nebo rýžové nudle a nikde je nenajdete, můžete jako náhradu použít rýžový papír a příprava je jednoduchá. Použijte vlhkou kuchyňskou utěrku, do které zabalíte rýžový papír na několik vteřin, jen aby byl dostatečně změklý pro rolování, ale ne příliš mokrý. Na papír naneste trochu kuchyňského oleje, abyste zabránili jeho slepení. Potom ho pevně srolujte a ostrým nožem nebo nůžkami nakrájejte na malé proužky. Potom nakrájené svitky rýžového papíru rozbalte (například pomocí hůlky) a máte jemné rýžové nudle připravené k použití. Pak už jen přidejte nudle do horké polévky a můžete konzumovat.