Jste dobří v networkingu nebo se spíše stydíte a navazování kontaktů ve vás budí panický záchvat? Podívejte se na naše tipy, jak strach překonat a upevnit síť svých kontaktů.

Téměř všichni jsme už o networkingu slyšeli a někteří z nás ho pravidelně používají jako nástroj pro budování vztahů a kariéry. Jaké benefity networking přináší, jak se stát lepším ve vytváření sítí kontaktů a na co dbát, abychom je udrželi, si povíme v řádcích níže.

Byznys networkingová akce.

Co to networking je?

Networking nebo vytváření sítí obvykle zahrnuje setkávání se s novými lidmi, kteří mají stejné povolání, odvětví nebo zájmy. Je důležitou součástí budování kontaktů za účelem budování vaší kariéry, rozvoje firmy nebo jednotlivce, výměny informací a idejí mezi zúčastněnými.

Profesionální vytváření sítí se často odehrává v neformálním prostředí. Může probíhat například na různých akcích, firemních večírcích, konferencích, ve vaší kanceláři nebo prostřednictvím průmyslových sdružení. Dá se to však učinit i formálně spojením se s konkrétními jednotlivci, se kterými se chcete setkat prostřednictvím e-mailu, LinkedIn nebo jiných metod.

Mnozí lidé se networkingu obávají. Mohou pociťovat strach ze selhání nebo jsou jednoduše introvertní a neradi jdou s kůží na trh nebo poznávají nové lidi. Vyhýbat se networkingu však rozhodně nedoporučujeme, neboť je to velmi důležitý článek v budování vaší či firemní budoucnosti.

Proč je networking důležitý?

Využití známostí z vaší sítě kontaktů je jeden z nejlepších způsobů, jak si najít novou práci nebo lepší pozici ve vaší současné společnosti. Jelikož vás vaše kontakty pravděpodobně jakž-takž znají, mohou vám snadněji doporučit pozici, která bude pro vás jako ulitá, mohou vám pomoci s přípravou na pohovor a také vás mohou na danou roli doporučit zaměstnavateli.

Údajně až jedenatřicet procent uchazečů o zaměstnání najde nabídky prostřednictvím profesionálních kontaktů, zejména prostřednictvím doporučení. Networking tak může otevřít dveře novým příležitostem, které by jinak mohly být mimo váš dosah.

Mnoho lidí předpokládá, že networking je užitečný pouze při hledání zaměstnání. Účel vytváření sítí však daleko přesahuje hledání další pracovní příležitosti.

Diváci v publiku na přednášce.

K čemu je networking dobrý?

Jak jsme si řekli, networking není jen o hledání lepší nebo vysněné práce, to je jen vrchol ledovce. Správný přístup k budování silné sítě kontaktů nám může velmi pozitivně ovlivnit nejen pracovní, ale i osobní život.

Networking vám zlepší vaše sebevědomí. Čím více relevantních kontaktů získáte, tím se budete v jejich vyhledávání, ale také v jejich společnosti, cítit pohodlněji a sebejistěji. Vaše sebejistota z vás bude vyzařovat a budete na ostatní působit mnohem příjemnějším a silnějším dojmem. Zvyšuje se tak vaše šance na vytváření silných profesních, ale i osobních vztahů.

Při správném networkingu se přirozeně zvýší také vaše vizibilita, která hraje mnohokrát výraznou roli při kariérním postupu. Když si vás lidé začnou všímat, otevře to dveře novým příležitostem. Možná vás osloví s návrhem spolupráce na novém projektu, díky kterému dosáhnete vytouženého povýšení, nebo díky konverzaci s vašimi kontakty přijdete na řešení problémů, které dlouho brzdí vývoj vaší firmy. Jednotlivci orientovaní na podnikání a kariéru, kteří se časem propojili, byli schopni expandovat s minimálním úsilím díky novým příležitostem, které se jim otevřely prostřednictvím networkingu. Seznámení se s klienty nebo vašimi nadřízenými mohou být odrazovým můstkem, který může změnit váš život k lepšímu.

Jak začít s networkingem?

Usnout jako introvert a probudit se jako extrovert je nemožné. Nemůžete proto očekávat, že ze dne na den začnete bezproblémově poznávat nové lidi jako na běžícím pásu. Vybudování vynikajících komunikačních schopností vyžaduje čas.

Pokud jste stydlivý typ, doporučujeme začít v malém. Už jen vyjít z vaší komfortní zóny a jít na networkingovou akci lze považovat za první úspěšný krok. Uvolněte se, vezměte si drink a kdoví, možná někdo osloví vás jako první. Pokud se tak nestane, nezoufejte, příležitosti k networkingu se ještě jistě vyskytnou.

Na začátek může pomoci přivést si s sebou přítele, který vám pomůže se uvolnit a navázat první kontakty. Mnozí introverti se cítí sebejistěji ve společnosti někoho, koho už alespoň trochu znají a snadněji tak naváží nové rozhovory.

Snažte se v konverzaci s novými lidmi najít společné zájmy, takové debaty mají tendenci se přirozeně rozvinout dál, až nakonec i zapomenete, že jste pociťovali jakoukoli úzkost či strach z navazování daného rozhovoru.

Jak se v networkingu zlepšit?

Poznejte své silné stránky.

Nejlepší způsob, jak vytvořit síť kontaktů, je využít svých přirozených silných stránek. K tomu, abyste byli úspěšní v budování vaší sítě, nepotřebujete předstírat, že jste někým jiným, právě naopak. Takový přístup je snadno prohlédnutelný a mnohdy jen znejistí vaše potenciální nové známosti, které snadno ztratí zájem o navázání smysluplného kontaktu. Zapracujte proto na svých silných stránkách a dbejte na to, abyste je ukázali.

Definování toho, co můžete nabídnout a vašich hranic vám může pomoci cítit se méně nejistí pokud jde o vytváření sítí. Když se cítíte pohodlněji, je jednodušší vybudovat si důvěru i s ostatními lidmi.

Soustřeďte se na kvalitu, ne kvantitu.

Zapomeňte na sbírání stovek vizitek a telefonních čísel. Namísto toho, abyste se setkali s co největším počtem lidí, dejte si za cíl vést několik hlubokých a poutavých rozhovorů s hrstkou lidí, klidně i s jedním či dvěma za akci. Zajímejte se o to, co říkají a snažte se najít co nejvíce společných témat.

To, že lidé budou mluvit o tom, na čem jim záleží, vám může pomoci vybudovat silnější spojení. Pokládejte spoustu otázek a poslouchejte. Buďte otevření a mluvte i o svých vášních, cílech a zájmech.

A co je nejdůležitější, snažte se nezapomenout na to, o čem jste si povídali. Když se pak ozvete vaší nové známosti, rozhodně ocení, když navážete na něco, co vám vyprávěla.

Naučte se komunikovat vaším tělem.

Zapracujte na řeči vašeho těla, právě ta hraje významnou roli v tom, jak komunikujete a vytváříte své sítě. Pokud změníte řeč těla tak, aby byla inkluzivnější a vstřícnější, můžete se stát mistrem networkingu.

Například místo překřížení rukou mějte tělo otevřené a ruce v bok. Tento nevyslovený signál pomáhá budovat důvěru a ukazuje lidem, že jste otevřeni pro spojení. Máte-li takovou možnost, neváhejte navštívit kurz řeči těla. Když se ji správně naučíte ovládat, může výrazně vylepšit kvalitu vašeho života.

Networkujte všude.

Čím častěji budete networkovat, tím snazší to pro vás bude. Vyhledávejte proto nová místa pro setkávání. Účast na akcích a navazování konverzací vám může pomoci vybudovat vaši síť kontaktů, ať jste kdekoli.

Ať už jste v kavárně, ve fitku nebo ve frontě obchodu s potravinami, všude můžete najít příležitost k networkingu. Zaměřte se na objevování něčeho nového a buďte otevření spojování se s novými lidmi bez ohledu na to, kde se nacházíte.

Lidé na běžícím pásu.

Buďte přínosem pro vaši síť.

V networkingu nejde jen o vás. V případě, že vám jde o kvalitu vaší sítě, myslete i vy na druhé a věřte, že se vám to několikanásobně vrátí. Proto, pokud máte vy v nabídce zajímavý projekt nebo otevřenou pozici a víte o někom z vaší sítě, kdo by se na ni hodil, proaktivně oslovte danou osobu. Sdílejte příležitosti, které umíte nabídnout, ve vaší síti. Když zase bude mít vaše síť něco pro vás, budete jedněmi z prvních, na které si vzpomene.

Vždy mějte po ruce vizitku.

Toto platí zejména v pracovním networkingu. Jako správní skauti, buďte vždy připraveni posunout vašemu novému kontaktu vaši vizitku. Vyhněte se tomu, abyste se museli přehrabovat v kabelce nebo peněžence, abyste našli vizitku nebo abyste neztratili ty, které jste získali. Mějte je jednoduše rozdělené: v jedné kapse vaše vizitky a do druhé si ukládejte vizitky, které jste získali.

Podávání vizitky.

Staňte se mentorem nebo si nějakého najděte.

Mentorství je jedním z nejcennějších vztahů, do kterého můžete investovat. Neexistuje lepší způsob, jak se dostat dopředu a rozšířit svou síť, než trávit čas s lidmi, kteří již dosáhli stejných cílů.

Přestože cílem mentorství je řídit měřitelný pokrok, není to jen sdílení rad a výsledků. Nejlepší mentoři se skutečně starají o své svěřence a jsou osobně zainteresováni do jejich kariéry. Skvělí mentoři neberou tento vztah jako jednostranný, ale získávají stejnou hodnotu od svých svěřenců.

Starší muž mentor mluvící s mladým mužem.

Seznamujte členy vaší sítě mezi sebou.

Jak jsme zmiňovali, mít kvalitní síť není jen o vás. Proto vám radíme, abyste lidi ve vaší síti mezi sebou také spojovali. Může to vytvořit nové zajímavé příležitosti pro ně, ale také pro vás. Mějte přehled o tom, co lidé ve vaší síti potřebují a jaké jsou jejich silné stránky.

Představte lidi, jejichž potřeby odpovídají silným stránkám jiné osoby. Spojte například svého známého, který chce přejít na marketingovou kariéru, s marketingovým profesionálem, kterého znáte, případně spojte vašeho přítele, který hledá nový byt s vaším realitním makléřem.

Nezapomeňte vaši síť udržovat.

Můžete být mistrem každé networkingové akce, které se zúčastníte, ale pokud nebudete vaše vztahy udržovat, selžete při vytváření skutečných spojení. Lidé jsou zaneprázdnění, a pokud se s nimi pravidelně nespojíte, zapomenou na vás.

Nejpozději do osmačtyřiceti hodin od setkání s někým novým pošlete krátký e-mail, ve kterém mu připomenete, kdo jste a o čem jste si povídali. Pokud tak učiníte, navážete s nimi spojení a otevřete komunikační linku, abyste jim v budoucnu mohli posílat zprávy.

Potom se pokuste jednou za čtvrtletí navázat kontakt se známými a alespoň jednou za měsíc s lidmi, se kterými se snažíte navázat bližší vztah.

Snažte se být pozorní a vaším kontaktům pravidelně blahopřát k jejich svátkům, posílat jim zajímavé články, které jsou relevantní k jejich zaměření nebo zájmům.