Svatba je právem označována za jeden z nejkrásnějších dnů, jaký může člověk během svého života zažít. Nicméně, mnozí lidé se vám před tímto důležitým a překrásným životním krokem mohou pokoušet namluvit, že vlastní svatbu si neužijete. Proč? Musíte se věnovat hostům, musíte vybavit to, musíte zajistit tamto a podobně. Samozřejmě, se svatbou je spojených několik povinností a zařizování. My jsme však toho názoru (redakční zkušenosti), že kdo si jak zařídí, tak i má. Abychom vám to ale o něco usnadnili, zkompletovali jsme pro vás pár tipů na téma, co všechno je třeba vytisknout před svatbou. A nemáme na mysli jen svatební oznámení.

Co všechno je třeba vytisknout před svatbou?

Není žádným překvapením, že při zamyšlení se nad svatebními tiskovinami se většině lidí automaticky vybaví před očima svatební oznámení. V souvislosti s tím, co všechno je třeba vytisknout před svatbou, jsou sice nejsamozřejmější položkou, ale v žádném případě jedinou. Je toho totiž mnohem víc.

svatební oznámení

Svatební oznámení

Fantazii se meze nekladou, všeho s mírou nebo v jednoduchosti je krása? V případě svatebních oznámení je to na vás. Nezapomínejte, že je to váš den, čili spokojenost s oznámeními by měla být především na vaší straně. Každopádně, svatební oznámení posíláte každému, komu chcete oznámit váš velký den. Samozřejmostí je rodina, ale nezapomínáme ani na kamarády, kolegy či známé.

Náš tip: Co se týče rozměrů, opět jde víceméně o subjektivní záležitost. Osvědčenou klasikou jsou obdélníkové tvary, ať už na výšku nebo na šířku, ale stále populárnějšími jsou čtvercové svatební oznámení. Působí možná o něco elegantněji. Při volbě rozměrů si však dejte pozor, abyste k nim našli vhodné obálky. Na vychytání všech detailů vám můžeme doporučit i personalizovaný potisk obálek.

svatba

Při navrhování svatebního oznámení nezapomeňte na důležité informace, jakými jsou jména, datum, čas a místo. Přidat můžete i věcný veršík, který vás charakterizuje. Zdroj původního obrázku: freepik.com

Svatební pozvánky

Svatební tradice a zvyky se všude ve světě liší. Zatímco za velkou louží se zcela běžně čeká na odpověď, zda pozvaný host přijme pozvání, resp. zda přijde sám, nebo takzvaně + 1, tak v Čechách se pozvánka ke svatebnímu stolu přikládá ke sdělení. Samozřejmě, jen pro ty, kteří jsou pozváni na hostinu hned od samého začátku.

Náš tip: Svatební pozvánka by měla svým designem a provedením korespondovat se svatebním oznámením, resp. ve své podstatě by měla na první pohled připomínat jakousi menší verzi oznámení. V každém případě, nezapomeňte na uvedení místa konání hostiny.

svatební oznámení

Oznámení a pozvánku můžete skloubit i do jednoho celku - jako v tomto případě. Zdroj původního obrázku: freepik.com

Etikety na víno

Nalijme si čistého vína, dobré vínko jednoduše patří ke každé svatbě. A to ještě nezmiňujeme tradiční slovenskou pálenku. Každopádně, ať už víno nebo pálenku si můžete vkusně označit personalizovanými etiketami. Co by na nich mělo být? Především vaše jména, tedy jména novomanželů. Ale na druhé straně, etiketami můžete hostům také prozradit, co pijí, popřát jim "dobrou chuť" či říci "na zdraví", poděkovat jim, že s vámi tráví váš den, nebo jim prostě připomenout vaše výjimečné datum.

Náš tip: Svatební etikety je zvykem dávat zejména na výslužkové víno. Můžete jimi buď přelepit původní etikety, nebo je nalepit na zadní stranu, pokud to prostor umožňuje. V případě, že ponecháte i původní etikety a svatebčanům zachutná, rychle zjistí, odkud a jaké vínko si později pořídit.

Etikety na víno

Mimochodem, drobnou nálepku s vašimi jmény a poděkováním můžete nalepit i na krabice s výslužku. Zdroj obrázku: freepik.com

Zasedací pořádek

Pokud se chcete vyhnout těžko organizovanému chaosu před vstupem do sálu, resp. na místo svatební hostiny, neměl by vám chybět zasedací pořádek, na kterém najde své jméno a přidělené sezení každý pozvaný host. Předem váš však upozorňujeme, abyste pro jistotu pořádně zkontrolovali jména vašich hostů na zasedacím pořádku. Někteří mohou být totiž na případné překlepy velmi hákliví. Koneckonců, jak se říká, dvakrát měř, jednou řež.

Náš tip: Při navrhování zasedacího pořádku myslete i na starší hosty, a volte proto výrazný a snadno čitelný font. Kromě toho, vytištěnou verzi umístěte na dobře viditelnou plochu před vstupem na místo konání svatební hostiny.

svatba

S pomocí zasedacího pořádku se nemusíte bát, že by někdo nenašel své místo při svatebním stole. Zdroj obrázku: freepik.com

Jmenovky

Díky zasedacímu pořádku sice vaši hosté vědí, kam přibližně mají jít, ale u stolu by si měli být jisti, že našli své místo. Pocit jistoty jim dáte malou kartičkou s jejich jménem přímo na jejich místě. Vybírat můžete z klasické stříškové (áčkové) jmenovky, která může být oboustranná i jednostranná nebo z Kartičkové, kterou jednoduše připevníte na stojánek. Samozřejmě, i ta může být v oboustranném provedení. Pokud byste se rozhodli právě pro oboustranný variantu, tak na přední stranu určitě umístěte jméno hosta a na zadní straně může být například datum, milé přání "dobrou chuť", "příjemnou zábavu" nebo poděkování.

Náš tip: Jmenovka vypadá fantasticky, když se pro křestní jméno použije psaný / okrasný font ve velkém provedení a pro příjmení jednoduchý font v menším provedení. V takovém případě umístěte příjmení do pravé části pod křestní jméno.

svatební jmenovky

Spokojeně usazený host při svatebním stole je předzvěstí dobré atmosféry. Zdroj obrázku: freepik.com

Svatební menu

Vytištěné menu sice neoplývá takovou důležitostí jako svatební oznámení, ale každý host si rád přečte, co mu vlastně nabízíte. Obzvláště při večerním chodu, kdy bývá obvykle možnost výběru z takzvaných švédských stolů. Pokud se tedy rozhodnete i pro tisk svatebního menu, ujistěte se, že bude obsahovat nejen přípitek a hlavní chod, ale také večerní chod či dostupnost alkoholických a nealkoholických nápojů. Umístit jej můžete například k zasedacímu pořádku nebo v několika kopiích na každý stůl zvlášť.

Náš tip: Vzhledem k tomu, že všechno, co je na svatebním stole, se může ušpinit od jídla či nápojů, přičemž výjimkou není ani svatební menu, vám doporučujeme, abyste si ho dali v případě jeho umístění na stůl zalaminovat. Pokud se i náhodou stane, že se ušpiní, jednoduše se přetře a je zase jako nové.

svadobné menu

Svatební menu může dokonalým způsobem ladit i se svatebním oznámením či s pozvánkou. Zdroj původního obrázku: freepik.com

Několik tipů na závěr

  • Při navrhování svatebních tiskovin se pokuste ladit vše do jednotného designu. Jednotné provedení totiž působí elegantně a vkusně.
  • Pokud máte promyšlený zasedací pořádek a potvrzenou účast hostů ještě před rozesíláním oficiálních svatebních oznámení a pozvánek, můžete do obálky přiložit i číslo stolu - jak jste to mohli vidět na některých z předešlých obrázků.
  • Za účast na svatbě a za všechny dary se patří poděkovat. Formálním způsobem, jak tak učinit, je odesílání děkovných karet. Nicméně, vzhledem k tomu, že takový způsob poděkování celou svatbu prodražuje (grafický návrh karty, tisk, obálka, poštovné) a žijeme v době moderních technologií a sociálních sítí, můžete svatebčanům vyjádřit váš dík prostřednictvím nich. Jakýmsi kompromisem může být navržení grafického designu děkovné karty a jeho odeslání prostřednictvím mms či sociálních sítí. Na druhé straně, stále můžete zvolit i způsob osobního poděkování, což by však bylo časově náročné.
  • Lámete si hlavu nad tím, kde si dát vytisknout svatební oznámení a další svatební tiskoviny? Neváhejte nás kontaktovat a s radostí se postaráme o vše, co je třeba vytisknout před svatbou.
  • No a na úplný závěr nezapomínejte - šťastné manželství, šťastný život.

 

Zdroj obrázků: freepik.com a vlastní zpracování