Všichni máme sny a cíle, kterých chceme dosáhnout. Dobrou pomůckou pro jejich realizaci mohou být i "Vision boards," opírající se o principy Law of Attraction. Jak je připravit a co znázorňují vám přiblížíme v následujících řádcích.

Vision board na zdravý životní styl.

Law of attraction

Princip law of attraction je velmi jednoduchý. Tvrdí, že naše pozitivní nebo negativní myšlenky přinášejí do našich životů pozitivní nebo negativní zážitky. Ve zkratce to znamená, že čím více pozitivních myšlenek máme, tím více pozitivní energie vyzařujeme a tím více přitahujeme i pozitivní zážitky. S negativními je to podobně: čím více myslíme na to špatné, tím je pravděpodobnější, že si to i přivodíme.

Jde spíše o teorii nebo pseudovědu, která nebyla nikdy vědecky podložená, avšak má mnoho stoupenců, kteří vám odpřisáhnou, jak jim změnila život. Jejich cílem je přetransformovat svou mysl tak, aby i negativní myšlenky změnili na ty pozitivní a přitahovali tak lepší zážitky a situace.

Zda tato teorie v praxi funguje zaručit nemůžeme, avšak nevidíme nic špatného na tom, mít v hlavě trochu krásnějších a světlejších myšlenek a když s sebou přinesou i podobné zážitky, je to tzv. win-win situace.

Vision board

Jde o vytvoření jakési nástěnky plné obrázků, výstřižků z novin a časopisů či jen hesel, které máte stále před sebou, například u sebe v bytě nebo ve vaší kanceláři a které vám mají neustále vizuálně připomínat vaše sny a cíle. Mohly by se klidně nazývat i nástěnka snů, nástěnka vizí nebo nástěnka cílů.

Jak jsme již zmínili, vision boards jsou úzce spojeny s law of attraction, nejde v nich však o žádnou magii a nezmění vám život ze dne na den. Pro úspěšné dosažení cílů je třeba si nejprve cíle nastavit, věřit v ně a samozřejmě aktivně pracovat na jejich dosažení. Bez ohledu na to, zda je vaším cílem více se hýbat, být trpělivější, zlepšit mezilidské vztahy, či získat vytoužené povýšení, vision board může být výborným společníkem na cestě k jeho dosažení. 

Přestože law of attraction nemá žádné vědecké podklady, toto neplatí pro mentální cvičení, jakým je například vizualizace. Podle magazínu Psychology today mohou mentální cvičení pomoci zvýšit motivaci, sebevědomí, a dokonce i fyzické výkony. V jedné studii se dokonce potvrdilo, že v některých případech vizualizace u atletů byla téměř tak účinná jako samotné fyzické cvičení.

Jak si vytvořit vlastní vision board

Výroba vision boardu není jen o bezhlavém vystřihování obrázků z časopisů, vytváření koláží a doufání, že nám to všechno nějak vyjde. Je to kreativní proces, ve kterém každý krok pomáhá, abyste si lépe vizualizovali vaše sny a aby se hlouběji zařezávaly do vašeho podvědomí.

Co budete potřebovat k vytvoření vision boardu:

  • Korkovou nástěnku, případně nějaký tvrdší karton nebo paspartu jako podklad
  • Kopu časopisů, katalogů, nebo vytištěných obrázků a fotek
  • Lepidlo, připínáčky, lepicí pásku, různé barevné stuhy
  • Fixy, pera, barvičky
  • Čas

Když máte všechny pomůcky připravené, přichází čas na první kroky.

Korková nástěnka snů.

Krok 1 - Definování vašich cílů

Možná sníte o perfektním partnerovi, lepší práci, hezčím domě, či exotické dovolené. Najděte si moment na jasné definování toho, co opravdu chcete. Udělejte si příjemnou atmosféru a přemýšlejte nad věcmi, kterých chcete dosáhnout, které vám chybí k naplnění vašeho života, snažte se představit si každý detail vašeho cíle. Klidně si vezměte pero a papír a zapisujte si vaše myšlenky. Soustřeďte se, abyste tento čas, který jste si vyhradili na určení cílů, využili naplno. Přece jen, kdy jste se naposledy zamysleli nad tím, co opravdu chcete? Ptejte se sami sebe, co chcete přizvat do vašeho života, co chcete dokázat. Na to abyste byli schopni vaše cíle vizualizovat, je důležité nejprve je poznat.

Vision board trávení času v přírodě a na horách.

Krok 2 - Hledání inspirace

V připravených časopisech a ostatních materiálech začněte vyhledávat slova a obrázky, které korespondují s cíli, které jste si definovali v předchozím kroku. Nejlépe se hledá v lifestyle-ových časopisech, v magazínech o zdraví, přírodě, nebo cestovních katalozích. Ale nelimitujte se pouze na ty, velkou pomůckou vám může být i například Pinterest, Instagram, nebo jiné sociální sítě a materiály dostupné na internetu. Když toužíte například po novém autě, otevřete katalog a vystřihněte si auto, které se vám líbí.

Pokud je vaším cílem vydělat více peněz, klidně si připravte nějakou bankovku, která vám to připomene. Chcete být více v přírodě, odtrhněte si na zahradě větvičku, která ve vás evokuje přírodu (fantazii se meze nekladou). Dále můžete hledat inspiraci i například na pohlednicích, nálepkách, balicím papíře, různých textiliích, barevných stuhách apod. Hledejte obrázky, slova či barvy, které ve vás rezonují a které vás inspirují. Vždy když narazíte na obrázek nebo slovo, které vás zaujme, vystřihněte ho a připravte si ho na další krok.

Vision board plážového života a surfování.

Krok 3 - Rozvržení vašeho vision boardu

Ještě předtím, než všechno nalepíte nebo přišpendlíte, si to musíte zorganizovat. Rozvrhněte si vaši nástěnku tak, jak vám to vyhovuje. Je jen na vás, zda ji chcete mít zcela vyplněnou nebo si na ní chcete nechat spoustu volného místa. Volné místo vám může sloužit k případnému pozdějšímu doplnění, nebo k zobrazení cesty, která vede k vašemu vytouženému cíli. Nebojte se experimentovat a vyzkoušet různé rozvržení vašeho vision boardu. Když máte vše na správném místě, začněte s fixací na nástěnku.

Vision board studia na vysoké škole architektury.

Krok 4 - Volba správného místa

Když jste si dostatečně vyhráli s vaším vision boardem, přichází čas na jeho co nejefektivnější uložení. Vaše nové dílo doporučujeme umístit na místo, které máte denně na očích tak, aby vám neustále připomínalo, čeho chcete dosáhnout. Vždy, když se na váš vision board podíváte, snažte se představovat si vaše cíle jako již reálně dosažené. Představujte si sami sebe po jejich uskutečnění, jak se cítíte, co to pro vás znamená. Tímto způsobem se vaše motivace ještě prohloubí.

Někteří lidé si vytvářejí i větší množství vision boardů, například jeden hlavní, který si umístí u postele a který jim denně připomíná jejich cíle, když jdou večer spát i když se ráno probouzejí. Přidají také několik malých, více specifických, které si umístí například na pracovním stole, pokud jsou zaměřeny na pracovní cíle, případně v posilovně, ve které se chtějí dopracovat k dokonalé postavě. Dobrý nápad je také udělat si fotku svého vision boardu a nastavit si ji jako tapetu na vašem telefonu, tabletu nebo počítači. Zkrátka, snažte se mít váš vision board na místě, kterému se nevyhnete.

Pokládejte váš vision board za živý organismus, který se časem mění. Stejně se mohou měnit i vaše sny a priority. Také není vždy možné dosáhnout všeho, co si umíníme, a proto není třeba zoufat, pokud se vám nepodařilo splnit úplně všechno z vaší nástěnky. Koncentrujte se více na to, co se podařilo. Pokud jste si například vysnili, že se stanete prezidentem vaší firmy, nevzdávejte se, pokud jste po roce pouze vice-prezidentem. Pokud byl váš cíl být veganem a přes veškerou snahu jste po čase „jen“ vegetarián, dívejte se na to jako na první úspěšný krok, ne jako na prohru.

Nástěnka vizí partnera, svatby a rodiny.

Online vision board

Samozřejmě v dnešní době existují i mnohé internetové nástroje a různé aplikace na tvorbu vision boardů. Jednou z nejznámějších je Canva, která nabízí možnosti tvorby vision boardů zdarma, avšak pokud byste chtěli využít všechny její možnosti, musíte platit měsíční poplatek.

Velké popularitě se už pár let těší i Pinterest, který už ve své podstatě funguje jako vision board, protože po bezplatné registraci si můžete začít vytvářet alba, do kterých si popřipínáte obrázky a fotky podle vámi zvolených kritérií. Takto si jste schopni vytvořit alba plná obrázků, které se ztotožňují s vašimi cíli.

Na trhu je mnoho dalších produktů, ve kterých je možné vytvořit si vision board, my vám však doporučujeme starou dobrou „analogovou“ formu, protože při jejím tvoření se zaručeně více pobavíte a i se vám díky kreativní manuální činnosti vaše cíle hlouběji zapíší do podvědomí a bude mnohem jednodušší si je kdykoliv vizualizovat.