Grafické programy, resp. editory, Adobe Photoshop, Illustrator a InDesign se těší mezi grafiky mimořádné popularitě. Právě zruční grafici a šikovné grafičky by vám o jejich efektivním využívání dokázali vyprávět možná i hodiny. Následující řádky vám (i jako grafickým laikům) mohou posloužit jako základní návod na to, kdy a v jakých případech je používat.

grafická dizejnárka s grafickým programom

Zdroj ilustračního obrázku: freepik.com

Jak si vybrat vhodný grafický program?

Zapamatujte si: V počítačové grafice se pod grafickým programem rozumí takový editor, který umožňuje osobě vizuálně manipulovat s obrázky nebo jinými objekty v počítači.

Při výběru grafického programu musíte zvážit, na jakou grafiku ho budete potřebovat. Plánujete upravovat fotky, dělat web/UI design či připravovat podklady pro video? Nebo byste chtěli v grafickém editoru připravovat vektorovou grafiku - například do plotrů či gravírek? S tímto vším, dokonce i při zalamování a sazbě, vám ochotně pomohou grafické programy Adobe Photoshop, Illustrator a InDesign.

grafik s grafickým programom

Zdroj ilustračního obrázku: freepik.com

Kdy použít Adobe Photoshop?

  • Úprava fotek
  • Příprava webu / UI designu
  • Tvorba podkladů pro video

Vzhledem k tomu, že Adobe Photoshop je takzvaný bitmapový program, bude pro vás ideální, pokud chcete v grafickém editoru upravovat fotky, připravovat web / UI design nebo tvořit podklady pro video. Na druhé straně, netrapte se s ním při práci s vektory a hromadami textů. Každopádně, když hledáte způsob, jak upravit fotku například do plakátu, nebo foto obraz, Adobe Photoshop bude skvělou volbou.

Kdy použít Adobe Illustrator

  • Příprava vektorové grafiky
  • Plakáty, vizitky, nálepky, etikety...

Na práci s vektory, resp. vektorovou grafikou, je (jako) stvořený Adobe Illustrator. Velkou výhodou vektorové grafiky je možnost nekonečné editace a změny rozměrů bez ztráty kvality. V souvislosti s tím je mimořádně žádaný v tiskařských společnostech. Jejich grafici ho totiž s oblibou používají pro přípravu grafiky do výše zmiňovaných plotrů či gravírek - například při přípravě nálepek před tiskem. Nicméně, nečekejte od něj přílišnou pomoc při bitmapových úpravách a zalamování textu.

Kdy použít Adobe InDesign?

  • Zalamování a sazba
  • Tiskoviny s větším obsahem textu - leták, brožura, časopis...

No a netřeba zapomínat ani na Adobe InDesign, který perfektně poslouží při práci s hromadou informací, především textu. Skvělým příkladem je zalamování a sazba ve spojitosti s vícestránkovými dokumenty. Sice vám nepomůže s tím, s čím výše zmiňované grafické programy, ale pokud budete potřebovat zalamovat například letáky, můžete směle využít jeho služby.


Používání grafických editorů - tip na závěr

Na závěr vám doporučujeme, abyste práci v grafických programoch Adobe kombinovali a propojovali. Jak? Například grafiku, kterou si připravíte v Adobe Photoshop, můžete směle vložit ať už do Adobe Illustrator nebo InDesign, a pokračovat v dalších grafických úpravách. Doufáme, že vám náš stručný přehled o používání jednotlivých editorů pomůže při vašich grafických začátcích.

grafický program

Zdroj ilustračního obrázku: freepik.com

Zdroj obrázků: freepik.com