Předzvěstí Vánoc, se svérázným kouzlem gradující očekávání příchodu Štědrého dne, je období adventu. Tehdy se za tónů vánočních koled plánuje tradiční pečení, nakupují dárky a dekorují příbytky, v nichž pak každou neděli slavnostně zasvítí jedna nová adventní svíce. A průvodcem adventem umocňujícím jeho atmosféru i zmírňujícím dlouhé čekání je dobře známý otevírací kalendář.

O tom, že nemusí být kupovaný a obsahovat pouze vysoce kalorické dobroty, ale že si ho v rámci předvánočního zdobení můžete snadno vyrobit i sami, svědčí následující jednoduché návody, jak na to.

Stříbrná vánoční ozdoba ve tvaru stromečku

Adventní kalendář by měl obsahovat 24 malých dárků, a tedy i stejný počet přihrádek, sáčků, krabiček nebo podobných menších oddělených prostor na jejich uschování. Ty by měly být pohromadě, ideálně přichycené na nějaké dekorativní nosné konstrukci, umístěné na snadno dostupném místě. Jako materiál lze použít cokoliv, od prefabrikovaných kousků až po recyklované zbytky produktů z domácnosti, případně z kanceláře.

1. Krabičky

Vhodných papírových krabiček je běžně dostupných hned několik druhů. Jako první přijdou na mysl ty zápalkové. Dají se k sobě navzájem přilepit svými nejrozměrnějšími plochami v počtech 9, 7, 5 a 3 krabičky. Vzniknou tak podlouhlé kvádrové útvary, které můžete po obvodu přelepit vánočním balícím papírem, abyste překryly boční plochy, ale s výjimkou těch, kde se krabičky otevírají. Kvádry pak nalepte jeden na druhý - největší (9-článkový) nechte vespod, na něj symetricky nalepte 7-článkový, a tak dále, až vznikne tvar vánočního stromku. Navrch můžete nalepit vánoční ozdobu na dekoraci. Po jeho bočních stranách budou "schody" vystlané balícím papírem a na čelních stěnách bude vidět jen vysouvací části krabiček. Na ty můžete napsat, nebo razítkem vytisknout příslušná čísla od 1 do 24.

Druhým způsobem, jak zápalkové krabičky slepit do tvaru stromečku, je naplocho (čili slepením na úzkých stěnách určených na škrtnutí) v pořadí: 2 + 2 přímo na sebe (to bude podstavec) a na ně směrem zdola nahoru dalších 6 + 5 + 4 + 3 + 2 umístěte jako cihly.

Vděčným materiálem pro výrobu krabiček podle vašich vlastních představ může být starý kartonový papír. Nakreslete si šablonu a podle ní karton nastříhejte a krabičky s pomocí lepidla poskládejte. Tvar kostky není podmínkou, jehlany a podobné tělesa jsou stejně vhodná. Dekorovat je opět můžete podle vlastní fantazie - barvami, přilepením menších dekorací s vánoční tématikou či provázáním malými stuhami - nezapomeňte přidat čísla.

Tyto mini dárky se dají jen tak volně rozložit na stůl, popřípadě na jiný kus nábytku, pověsit na ozdobné šňůrky i pravidelně poskládat na polici nebo krbový výklenek.

2. Rolky od toaletního papíru

Skvěle zužitkovat na výrobu adventního kalendáře se dají také role od toaletního papíru. Jejich prostornější vnitřek dovoluje uložení i objemnějších dárků. Menší výzvou je vymyslet, alespoň z jedné strany, uzávěr, který se bude dát pohodlně odstranit. Můžete vyzkoušet konce rolí přelepit papíry s předem napsanými čísly adventních dní, případně je vyplnit dekorační vatou, textilií nebo podobným materiálem. Šikovnějším rukám se jistě podaří vyrobit i originální víčka, která na rolky sednou jako ulitá.

Aranžovat naplněné role do působivé dekorace je radost a zábava. Na velký karton nejprve namalujte zelenou siluetu vánočního stromku. Pomocí jedné prázdné rolky na ni po celé ploše nakreslete 24 kružnic. Na takto vyznačená místa pak otevřenou stranou přilepte naplněné role. Celý karton vložte do rámu a zavěste na stěnu. Alternativně můžete z kartonu vytvořit i tvar trojrozměrné střechy, 23 rolí uspořádat pod ní jako domeček a z 24-ej udělat komín.

Role se také dají kompletně včetně otvorů prostě přebalit ozdobným papírem a vytvořit tak z nich malé válcovité dárky, umístitelné téměř kdekoliv.

3. Papírové sáčky

Jednoduché řešení s množstvím variací nabízejí obyčejné papírové sáčky. Vejde se toho do nich hodně, dají se zdobit i dobře tvarovat. Na standardních hnědých kapsách nejlépe vyniknou bílé sněhové vločky a červené hvězdičky či mikulášské čepice. Čísla je opět možné napsat, nalepit nebo připevnit ve formě visačky. Hotové balíčky můžete uzavřít zalomením, přičemž ve středu pod horním (zalomeným) okrajem se dá udělat dírka a přes ni provléknout motouz, za který sáček pohodlně zavěsíte.

Adventní kalendář z papírových sáčků zavěšených na větvi

Věšet můžete na efektně zakřivený kus větve. Balíčky budou pěkně vypadat i na rovné tyči, dočasně upevněné v okenním výklenku. Blíže ke stěně je dostanete pomocí dekoračního drátu nataženého vedle a neztratí se ani v blízkosti jiného sezónního aranžmá, například okolo adventního věnce.

Pokud nechcete, aby všechny kapsy vypadaly stejně, některé z nich zkraťte, více srolujte, vytvarujte jako měšec, nebo vyměňte za malou mikulášskou botu.

V případě, že preferujete aby balíčky nevisely, ale byly spíše naskládané, uzavřete je bílým dřevěným skřipcem, pod který můžete připnout i papírek s číslem. Ideálním místem pro uložení bude košík.

4. Obálky

Pointou Vánoc je trávit čas s blízkými a proto ani překvapení ukryté v adventním kalendáři nemusí být nutně materiálního charakteru. Namísto toho je mohou tvořit společné aktivity, na které během roku nezbývá prostor. Pro praktickou realizaci kalendáře to znamená, že úplně postačí dopisní obálky. Do nich se uloží lístky s názvy aktivit a obálky se přelepí samolepkami s příslušnými čísly (běžně dostupné v papírnictví). Chce to trochu plánování a předvídavosti, abyste nepekli příliš brzy a do kina šli na rodinný film, ale to jistě zvládnete. Samozřejmě, zdobení samotných obálek se nekladou žádné meze.

Hotové obálky pak připněte na karton vložený ve starém okenním rámu ze dřeva, sezónní ozdobené korkové nástěnce, či jen tak, kolíčky na girlandu.

Kdo touží více si pohrát, může si pořídit tenkou překližku o rozměrech zhruba 1 x 1 metr. Natřete ji bíle a zatlučte do ní hřebíček tak, aby tvořily vrcholy čtyř soustředných trojúhelníků v konturách vánočního stromku (úzká podstava, dlouhé odvěsny). Ty pak spojte tenkým tmavým drátem. Na tento moderní, minimalistický design upevněte stejně střídmě zdobené obálky.

Kombinací dosud popsaných krabiček, rolí, balíčků a obálek rozličných velikostí a forem, vzniknou neméně zajímavé adventní kalendáře. Po doladění vašim zkušeným designérským okem zajisté přispějí vzniku příjemné adventní atmosféry.

5. Sklenice

Dalším originálním a dostupným produktem je sklenice na zavařování. Dá se dekorovat mnohými metodami a pojme i větší předměty. Po natření skla lepidlem a hustém obsypání solí vznikne efekt námrazy. Namalovat lze tradičními vánočními barvami - zelenou, červenou, případně zlatým a stříbrným sprejem. Pohrát se dá také s víčky - kromě přelepení dárkovým balícím papírem či látkou, se na nich budou krásně vyjímat i malé šišky a klacíky upevněné drátem nebo lepidlem. Na očíslování využijte mini nálepky, při drobnějších povrchových úpravách skla zase provázky s visačkami, obtočené kolem hrdla sklenice hned pod víčkem.

Stejné sklenice jsou jako stvořené na uspořádání do seskupení různých pravidelných tvarů jako stromeček / pyramida, neméně kouzelně budou působit i vyvážené rozestavení sklenic různých tvarů. Náhradou sklenic se mohou stát menší keramické nádobky s ručně malovanými čísly.

Dobrým nápadem je také použít pouze jednu velkou sklenici a vhodit do ní malé plstěné kuličky, ke kterým přilepíte lístečky se společenskými aktivitami. V každý adventní den poté jednu vytáhnete.

6. Textilní sáčky

I textilie přinášejí celou řadu možností pro kreativní nápady. Zakoupit se dají na šňůrku stahovací kapsy. Použitím číselné šablony a třpytivého zlatého spreje je označte čísly klasických tvarů, naplňte dárky a kolíčky je připněte na dekorační provázek. Jako pozadí použijte vyšívací obruč s nataženým plátnem. Po jejích okrajích stylem cik-cak upevněte provázek s kapsami a váš nový kalendář vystavte na viditelném místě.

Červené ponožky s huňatým bílým lemem, rukavice a Santovy čepice budou lákadlem nejen pro děti. Nejvíce jim to svědčí v okolí krbu a na různě dlouhých motouzech i zavěšeným na pár starých šatních ramínkách.

Adventní kalendář z textilních sáčků

Kdo si rozumí s nůžkami a šicím strojem, jistě se rád pustí i do náročnějšího projektu. Mohou jím být otevřené kapsy ve tvaru kornoutku, případně obráceného kužele s přišitými ručně nastříhanými čísly. Optimálním materiálem jsou filc a len. Kornout vyrobíte z plochého tvaru trojúhelníku, kužel zase pokud podstavu trojúhelníku nahradíte konvexním obloukem. Aby se kapsy daly zavěsit, můžete je po sešití do výsledného tvaru jemně nastřihnout.

Mnohem méně času i námahy vyžaduje přizpůsobení plátěného nástěnného organizéru. Ten již oddělené kapsy obsahuje, stačí přilepit čísla, dozdobit čerstvou větvičkou a pověsit na místo, kam dosáhnou i nejmenší členové rodiny.

7. Kovové nádoby

K nepoznání se dají zamaskovat i staré konzervy. Není problém je po celé vnější ploše přelepit bílým papírem a další úprava je pak už jen na vaší fantazii. Pokud po obvodu otvoru zůstal ostrý okraj, měli byste ho zatmelit, například roztaveným lepidlem z elektrické lepicí pistole. A když už jednou lepíte, přilepte rovnou větvičky, stužky, filcové hvězdičky nebo něco podobného. Plechovková pyramida bude vysoká a dostatečně stabilní.

Rustikální atmosféry dosáhnete kovovými kbelíky s rukojetí. Jejich velkou výhodou je více možností zavěšení. Na silných hřebech zatlučených ve staré lakované paletě, nebo její části, bude venkovský dojem ještě více umocněn. Pro přístup z více stran můžete připravit nosnou konstrukci z pěti dřevěných holí svázaných na obou koncích provázkem v přibližně 30 - 40 centimetrových intervalech (vznikne cosi jako lanový žebřík). Na jednotlivé příčky zavěste kbelíky a celou dekoraci upevněte na stropní trám.

8. Volně přístupné dárky

Idea zdobení se dá posunout na novou úroveň rozšířením funkce adventního kalendáře na zásobník dekoračních prvků pro stromeček. Napříč prázdným rámem od obrazu natáhněte vícekrát provázek. Zavěste tam 24 z vašich nejkrásnějších vánočních baněk, vloček, komet, andělíčů, či zvířátek. Každý den pak jeden člen rodiny přemístí libovolnou dekoraci na stromeček.

Vánoční ozdoba ve tvaru stromečku ze dřeva

Způsob prezentace se samozřejmě nemusí omezovat na rám a dekorace skvěle vyniknou i na pozadí dřeva, papíru i holé stěny.

Tipy na adventní aktivity

V případě, že vás oslovili adventní aktivity více jako dárek, ale nedaří se vám je dát dohromady 24, zde je pár tipů:

  • zpívání vánočních písní při horké čokoládě,
  • psaní dopisů Ježíškovi / Santa Clausovi,
  • návštěva vánočních trhů,
  • společné bruslení,
  • společné pečení perníků,
  • čtení si o vánočních tradicích ve světě,
  • sledování vánočních filmů,
  • zdobení stromku,
  • společné spaní celé rodiny jednu noc v obývacím pokoji,
  • zazpívejte společně koledy známým přes Skype nebo podobnou službu,
  • udělejte si na večeři palačinky,
  • jděte do kamenného knihkupectví, kupte si knihu o Vánocích a večer si z ní čtěte,
  • vyrobte si interiérového sněhuláka,
  • jděte si prohlédnout vánoční výzdobu ve městě.