Článek pro všechny, kteří se chystají zařizovat dětský pokoj.

Nálepka na zeď liška v lese.

Očekáváte přírůstek do rodiny, případně se stěhujete do nového bytu a potřebujete zařídit dětský pokoj pro vaši ratolest? Pak je na místě otázka, jak pokoj připravit tak, aby se vašemu dítěti nejen líbil, ale také aby se v něm dobře cítilo, sladce spalo a zdravě se vyvíjelo.

Podívali jsme se proto na několik možností, jak ozdobit stěny dětského pokoje, protože modrá pro chlapce a růžová pro dívku už dávno nejsou tou správnou odpovědí.

1) Barvy stěn

Nejzákladnější přípravou stěn je jednoduše je namalovat. Které barvy vybrat a jak se mohou projevit v mentálním vývoji vašeho dítěte?

  • Červená barva – silná, výrazná a stimulující barva. Ukázalo se, že může dodávat dětem energii a potenciálně zvyšovat soustředění, avšak přílišné vystavení červené barvě může u některých dětí, zejména batolat, vyvolávat nervozitu. Proto ji doporučujeme spíše jako doplňkovou, akcentovou barvu v místnosti, zvláště pokud se snažíte vyvážit studené barvy.
  • Zelená barva – jistě si vzpomínáte, že na školách bylo trendem tuto barvu často používat přímo ve třídách, ať už na stěnách, nebo na lavicích. Nebyla to náhoda. Zelená je uklidňující barva, která vnáší do místnosti pocit svěžesti přírody, a některé studie naznačují, že zelená barva může vylepšit soustředění při čtení a také zlepšit schopnost čtení v kombinaci s porozuměním. Pokud se rozhodnete pro tuto barvu, vašemu dítěti může zlepšit podmínky pro dělání domácích úkolů. Snažte se však držet světlejších odstínů, čím tmavší odstín, tím pochmurněji může pokoj působit.

Zelená stěna dětského pokoje doplněna růžovým závěsem.

  • Modrá barva – stereotypně bývá tato barva používána zejména v chlapeckých pokojích, ale obě pohlaví mohou profitovat z toho, že jsou obklopena právě touto uklidňující barvou. Modrá barva může mít uklidňující účinky zejména u dětí náchylných k záchvatům hněvu, jelikož podle některých studií snižuje srdeční frekvenci a krevní tlak. Snažte se to však s modrou nepřehnat, příliš mnoho modré, která je spíše v chladném spektru barev, může mít mírné depresivní účinky. Pokuste se ji vkusně spojit s kontrastujícími prvky teplejších barev, jako je například žlutá nebo červená.

Modré stěny dětského pokoje s červenými a bílými hvězdičkami.

  • Žlutá barva – barva slunce, která do pokoje vašeho děťátka přinese spoustu optimismu a dobré nálady. Může mít účinky podporující soustředění u dětí a dokonce se říká, že pomáhá k lepší paměti. Podívejme se také na negativa žluté. Pokud má vaše dítě problémy se spánkem, může nadbytek této barvy ještě více zhoršit jeho usínání, jelikož přivozuje denní atmosféru. Žlutá se velmi dobře doplňuje například se zelenou, modrou nebo šedou barvou a při použití zmíněných kombinací bude dětský pokoj působit na vaše dítě vyrovnaněji a příjemněji.
  • Šedá barva – je výbornou kontrastní nebo doplňkovou barvou, je-li však použita samostatně, může navozovat pocit osamělosti. Proto, pokud jste se rozhodli pro tuto barvu, snažte se použít ji s mírou a doplnit ji teplejšími barvami.

Šedé stěny dětského pokoje s poličkami ve tvaru domečku.

  • Růžová barva – tradičně se používá v dětských pokojích dívek, ale naštěstí i tento stereotyp se postupně odbourává, jelikož profitovat z ní mohou obě pohlaví. Růžová je uklidňující a podporuje pocity empatie a péče. Může vést děti k tomu, aby se chovaly pečlivěji a ohleduplněji, což je něco, co je v dnešní době stále více zapotřebí. Problém s růžovou barvou je však zejména v tom, že se rychle omrzí, zvláště pokud jde o její sytější odstíny. Proto chcete-li, aby vás vaše dítě nepožádalo po pár měsících o přemalování stěn, zkuste jít do jemnějších škál.

Růžové stěny dětského pokoje s malým růžovým křeslem a hračkami.

  • Fialová barva – inspiruje k hlubšímu přemýšlení, citlivosti a spiritualitě. Citlivé přidání této barvy může pomoci zpomalit vaše hyperaktivní dítě a přispět k tomu, aby se více zamýšlelo nad tím, co dělá. Pokud je však vaše dítě již velmi hloubavé a citlivé, doporučujeme tuto barvu spíše jako doplňkovou.
  • Hnědá barva – zemitý tón hnědé může pomoci dětem cítit se stabilněji a sebejistěji ve svém prostředí. Funguje také jako nádherné pozadí pro jasnější barvy, což umožňuje rodičům, kteří použijí hnědou jako podklad, dát větší prostor kreativitě. Příliš mnoho hnědé však může působit tmavě, zmenšit prostor a způsobovat vašemu dítěti úzkost, proto uvažujte víc o světlejších odstínech, případně ji citlivě zkombinujte například s béžovou.

Bledě hnědá stěna dětského pokoje doplněná tyrkysovými doplňky.

  • Oranžová barva – prokazatelně zlepšuje komunikaci a socializaci dětí a pomáhá jim být kooperativnějšími, extrovertnějšími a sebevědomějšími. Přehnat to s oranžovou může, jak už to bývá zvykem, způsobit naprosto opačný efekt. Opět doporučujeme spíše jemnější odstíny, případně kombinaci se světlejšími odstíny zelené, krémové nebo levandulové barvy.

2) Nálepky na zeď

Ať už jste si vybrali nějakou z výše zmíněných barev nebo jste zůstali u klasické bílé, dětský pokoj vašeho děťátka můžete zpestřit i nálepkami na zeď.

Nálepky na zeď jsou chytrým a populárním způsobem, díky kterému se na stěny dětského pokoje přenesou různé pestrobarevné scenérie, které můžete přizpůsobit zájmům a koníčkům vašeho dítěte.

Praktičnost nálepek tkví i v tom, že nejsou permanentním řešením, a tak je můžete kdykoli přemístit nebo odstranit a vaše stěny zůstanou čisté a neporušené. Můžete je tak neustále aktualizovat, aby odrážely aktuální věk a záliby vašeho potomka.

V nabídce naleznete různá zvířátka, lesní nebo i ty exotičtější či dokonce dinosaury, kteří jsou oblíbení jak u naprosto maličkých dětiček, tak i u milovníků přírody.

Opice, lev, slon, had, chobotnice a pavouk jako nálepky na stěně dětského pokoje.

Pro větší děti, které rády prchají do země fantazie, najdete mnohé výjevy z pohádek a pohádkové postavy, jako například mořské panny, víly, jednorožce či všelijaké příšerky.

Nálepky na zeď dětského pokoje jednorožci se srdíčky a hvězdičkami.

Malí fanoušci dopravních prostředků zase jistě ocení stěnu plnou aut, letadel či balonů, která jim nejednou navodí pocit dobrodružství z cestování přímo v jejich pokojíčku.

Dopravní prostředky a létající domy jako nálepky na zeď dětského pokoje.

Nálepky na zeď mají mnohdy také praktickou funkci. Metr, na který si budete zapisovat, jak rychle vaše dítě roste, nikdy nevypadal lépe, než když ho zdobí právě zmiňované pohádkové postavičky.

Metr se zvířátky jako nálepka na zeď dětského pokoje.

Obrovské mapy světa, pokrývající celou zeď, z nichž děti získají mnohé informace, zase plní dekorační i naučnou funkci a vaše dítě tak bude mít dobré základy geografie ještě před nástupem na první stupeň.

Nálepka na zeď dětského pokoje mapa světa.

Samozřejmostí je i možnost osobního přizpůsobení nálepek a přidání jména vaší dcery nebo syna, například na již zmiňovaný metr. Nálepky na zeď jsou, díky všem výše zmíněným důvodům, rozhodně dobrou volbou pro váš dětský pokoj.

Metr s personalizovaným jménem Januška jako nálepka na zeď dětského pokoje.

3) Malby na zeď

Výhodou maleb na zeď oproti nálepkám na zeď je to, že jejich motiv je téměř neomezený, respektive je omezen pouze schopnostmi a kreativitou jejich tvůrce. Nevýhodou zůstává permanentnost takového díla, které je odstranitelné pouze přemalováním nebo přetapetováním stěny. Navíc budete potřebovat šikovného umělce, který vám požadované dílo zhotoví. Pokud jste sami umělecky nadaní, určitě zvažte i tuto možnost, protože takové osobně vytvořené dílo má také velké kouzlo a pro vaše dítě bude jeho hodnota nevyčíslitelná.

Nemusíte hned tvořit něco komplikovaného, děti velmi milují stěny, na kterých je namalován les nebo hory. Pomocí stěny, která je pomalována takovou přírodní scenérií a za použití kousku fantazie, se tak mnohokrát budou cítit, jako by se v přírodě opravdu nacházeli.

4) Tapety

Další z možností, jak vyzdobit dětský pokoj je hravá tapeta. Na rozdíl od obyčejné barevné stěny nebo kombinace různých malůvek nabízejí tapety pestrobarevné vzorce či, podobně jako je tomu u nálepek, různé výjevy a postavičky. Jejich nalepení může být také pro některé jednodušší než vymalování celého pokoje. Toto řešení je ve srovnání s nálepkami na zeď permanentní a tapety se hůře mění nebo úplně odstraňují, když vás omrzí.

5) Tabulová stěna

Velké popularitě se v posledních letech těší také takzvaná tabulová stěna. Té dosáhnete většinou pomocí nalepení fólie, jejíž povrch připomíná školní tabuli a dá se tak na ni psát křídou. Takovou fólii lze sehnat v různých velikostech a teoreticky jí můžete olepit komplet celou stěnu. My to však nedoporučujeme, právě kvůli již dříve zmíněným problémům, které mohou způsobit příliš tmavé barvy. Umístíte-li ji však rozumně, stane se krásným a kreativně využitelným prvkem každého dětského pokoje. Dítě si na ni může kreslit, psát a také mu na ni můžete připravit každý týden nějaký inspirativní výrok.

Pokud psaní křídou nemáte v oblibě, existují i verze bílých tabulí, na které se dá psát omyvatelnými fixy.

Pokreslená tabulová stěna dětského pokoje.

6) 3D dekorace na zeď

Krásným dekoračním doplňkem jsou také různé 3D dekorace, které se lepí na zeď, případně se zavěšují na strop. Velice oblíbeným motivem takových dekorací je v současnosti strom a najdeme nejeden dětský pokoj, kde se v nějaké té 3D podobě nachází. Mnohdy je kmen a pár větví na jedné stěně, ale další zasahují i do prostoru a vytváří tak dojem opravdového stromu přímo v pokoji. Větve na stěně se používají častokrát jako police a na větve vystupující do prostoru mohou být jednoduše umístěny žárovky, což vytváří originální svítidlo.

Existují samozřejmě také jednodušší motivy, například různá vesmírná tělesa jako planety, měsíc či hvězdy. Minimalismus se využívá i u dětských pokojů, a pokud jste jeho fanouškem, podívejte se i na různé jednobarevné, většinou bílé origami kolekce zvířátek, které možná dodají právě vašemu dětskému pokoji ten pravý šmrnc.

3D dekorace hvězdičky na stěně dětského pokoje.

7) Poličky

I díky speciálním typům poliček můžete vytvořit v dětském pokoji originální a kreativní prostor, kde se budou vaše děti cítit výjimečně. Například cikcakovitě umístěné poličky, které se sice mohou na první pohled zdát nepraktické, jsou výbornou volbou do mnoha pokojíčků. V případě, že do takových polic budete chtít umístit knihy, sežeňte si k nim originální knižní zarážky, které se postarají o to, aby knihy nepopadaly, i když jsou umístěny šikmo.

Poličky můžete vyrobit také ze speciálních materiálů, které vhodně doplní styl pokoje vašeho dítěte. Pokud má například v oblibě skateboarding, vyrobte jim poličky ze starých skateboardových desek.

Dřevěná polička ve tvaru rakety v dětském pokoji.

8) Lezecká stěna

Milujete hory či se snad věnujete i lezení? Chcete tímto směrem vést i vaše dítě? Proměňte jednu ze stěn v jeho pokoji na lezeckou stěnu pomocí úchytů různých obtížností. Doporučujeme zejména v bytech s vyššími stropy, avšak pokud chyty správně rozmístíte, dostatečné obtížnosti pro vaše dítě se vejdou i na stěny menší. Dbejte však vždy na bezpečnost, pod stěnu umístěte žíněnku a nenechte dítě lézt bez dozoru.

Lezecká stěna v dětském pokoji.

9) Plakáty

Téměř každý z nás si prošel obdobím plakátů. V mnoha dětských, ale zejména teenagerských pokojích byste našli plakáty hudebních či hereckých idolů nebo kapel povytrhávané z časopisů o populární hudbě. V dnešní době jsou však možnosti mnohem bohatší a plakáty lze sehnat na každé téma. Kromě již zmíněných idolů tak vašim dětem můžete pořídit plakáty naučné, různé grafikony nebo i stylová umělecká zobrazení jejich oblíbených knižních a filmových postav. Plakáty světoznámých vědců a vědkyň mohou vaše dítě inspirovat k lepším studijním výsledkům.

Plakáty v dětském pokoji.

10) Obrazy

K obrazům vám toho netřeba moc říkat. Jedná se o jednu z nejtradičnějších nástěnných dekorací. Snad bychom jen vyzdvihli důležitost umění v dnešním světě a jeho pozitivní vliv na estetické cítění vašich dětí. Proto neváhejte a obklopte vaše děti uměním již od útlého věku. A pokud vaše děti projevují výtvarně-umělecké sklony, poskytněte jim prostor, kde svá první díla mohou vystavit.

Obraz s motýly v dětském pokoji.

11) Nástěnná světýlka

Velmi příjemnou atmosféru mohou vašemu dítěti přivodit i malá nástěnná světýlka. Časté jsou motivy hvězd, ale nic nezkazíte ani obyčejnými vkusnými žárovkami. Volte však nižší světelnost a spíše teplejší světlo, aby byl pokojíček útulný a z nadbytečného světla je nerozbolela hlava.

Nezapomeňte na strop! K tomu jsou vhodné hlavně malé fosforeskující nálepky. Nejoblíbenějším motivem bývají hvězdy, pomocí kterých umíte dítěti zprostředkovat pocit spánku pod širým nebem. Fosforeskující nálepky svítí jen mírně a spánek vašeho dítěte by neměly ovlivnit.

Závěsná světýlka vedle dětské postele.

12) Abeceda

Písmenka různých tvarů, velikostí a materiálů jsou populární dekorací u dětí v předškolním věku. Pokud je chcete naučit rychle číst, popřemýšlejte nad jejich umístěním v dětském pokojíčku. Zda zvolíte formu nálepek nebo velkých 3D modelů písmen, je na vás a na vašich možnostech. Vhodnou pomůckou bývají, když symbolizují předměty nebo zvířata, která na dané písmeno začínají.

Ať už zařídíte pokoj vašeho dítěte jakkoli, hlavní je, aby se tam cítilo dobře a bezpečně a aby se mu v něm dobře a úspěšně vyrůstalo. Správně zařízený dětský pokoj se vryje do jeho paměti na dlouhá léta.