Možná i vy stojíte před rozhodnutím, jakou tiskárnu si koupit ke svému počítači. Přestože dnes už nejde v zásadě o nějakou velkou investici, přesto se vyplatí trochu popřemýšlet, vždyť nejde o zboží na jedno použití a tiskárna by měla sloužit ke spokojenosti co nejdéle. Podívejme se tedy na tiskárny z více hledisek, abyste se dokázali rozhodnout správně.

Tiskárna v kanceláři s vytištěnými papíry.

Základem je rozhodnutí se mezi laserovou a inkoustovou tiskárnou. Každá má své výhody i nevýhody, proto si nejprve ujasněte, k čemu budete svou novou tiskárnu nejvíce používat.

Z hlediska technologie tisku inkoustové tiskárny rozprašují přes desítky trysek tiskových hlav mikroskopické kapičky inkoustu na papír nebo jiné médium, čímž vytvářejí obrázky a text. Inkoustové tiskárny mísí žlutý, purpurový a azurový inkoust na bázi barviva nebo pigmentu v různých poměrech, což věrně reprodukuje všechny odstíny barev. Inkoustové tiskárny jsou běžnou volbou pro domácí tisk nebo malou kancelář kvůli nízkým počátečním nákladům a jejich schopnosti tisknout vysoce kvalitní fotografické výtisky a grafiku.

Inkoustová tiskárna

Laserové tiskárny používají pro černobílý i barevný tisk místo inkoustu velmi jemný prášek. Sestava laseru uvnitř laserových tiskáren je nasměrována na válec a kreslí vzor pozitivně nabitých bodů, zatímco válec se pomalu otáčí a přitahuje záporně nabitý toner, který se při otáčení válce setká s papírem a zahřátím pomocí horkých válečků se přilepí (zapeče). Laserová tiskárna je konstrukčně složitější, což naznačuje její nevýhodu oproti inkoustové při servisu.

Multifunkční laserová tiskárna

A tady se již dostáváme ke srovnání obou typů tiskáren, které musíte zvážit před samotnou koupí:

Funkčnost

Hlavním rozdílem mezi laserovými a inkoustovými tiskárnami je typ kazet, které každá tiskárna používá. Laserové tiskárny používají tonerové, zatímco inkoustové tiskárny používají kazety naplněné inkoustem. Laserová tiskárna používá elektrický náboj na pokyn, kde a kdy se má toner nanést na papír. Technologie inkoustových tiskáren je o něco přímočařejší, když se inkoust vydává podle toho, jak se kazeta s inkoustem pohybuje po stránce.

S tímto rozdílem v aplikaci je obecný názor, že rozmazání je běžnější u inkoustových než u laserových tiskáren. To ale neznamená, že to dělají všechny inkoustové tiskárny. Inkoustové tiskárny, které používají inkoust na bázi pigmentu, se nerozmazávají, zatímco inkoust na bázi barviva vyžaduje delší dobu schnutí, aby inkoust ztuhl. A to může do značné míry záviset i na tom, na jaký papír tisknete. Některé typy papíru absorbují inkoust lépe než jiné.

U inkoustových tiskáren se doporučuje je na noc vypínat a ráno znovu zapínat místo toho, abyste je nechali spát, protože všichni výrobci do svých spouštěcích postupů zařazují pokyny, které při spuštění stroje propláchnou trochu inkoustu přes tiskové hlavy. Podobně se doporučuje každý měsíc vytisknout alespoň několik barevných stran, aby se trysky udržely čisté a nezasychaly.

Multifunkční inkoustová tiskárna

Náklady

Počáteční investice se mohou mezi laserovou a inkoustovou tiskárnou značně lišit, přičemž laserové tiskárny jsou obvykle dražší možností. Důležitým faktorem, který je třeba zvážit, jsou také náklady na nákup a výměnu kazet. Tonerové kazety dokáží vytisknout výrazně více stran než inkoustové, takže tonery vydrží déle než inkoustové kazety. Většina inkoustových kazet obsahuje množství inkoustu, které obvykle dokáže vytisknout až 1 000 stránek. Výtěžnost tonerové kazety se může pohybovat od 2 000 do 10 000 stran.

Obecně jsou výměny tonerů dražší než výměny inkoustových kazet, které je ale třeba vyměňovat častěji, ať už proto, že inkoust vyschne nebo i proto, že kapacita tisku u nich je prostě menší. To může z dlouhodobého hlediska zvýšit vaše náklady. Alternativou, jak náklady snížit, je investice do repasovaných kazet.

Všechny laserové tiskárny ale skrývají další náklady, které u inkoustových nejsou. Kromě tonerů je třeba občas vyměnit přenosový válec a sběrač odpadu, a to nebývá levná záležitost. Na tyto náklady se při koupi laserové tiskárny moc nehledí. Inkoustové tiskárny nic z toho nemají. Kromě toho lasery spotřebují mnohem více elektřiny než inkoustové tiskárny.

Laserová tiskárna

Prostor

Máte-li omezený prostor pro umístění své tiskové stanice, inkoustová tiskárna může být lepší volbou. Inkoustové tiskárny se snadno ukládají na stůl nebo polici. Jsou také mnohem přenosnější, pokud v budoucnu plánujete přesun. Na druhé straně laserové tiskárny jsou často větší a mohou vyžadovat vyhrazený prostor pro umístění.

Rychlost tisku

Laserové tiskárny jsou při tisku oproti inkoustové tiskárně rychlejší a obvykle mají i větší zásobník na papír, což může také urychlit proces tisku.

Díky způsobu, jakým laserová technologie mapuje a aplikuje toner na celou stranu najednou, je ve své podstatě rychlejší než způsob, jakým většina inkoustových tiskáren nanáší inkoust na papír – posílá tiskovou hlavu s řadou trysek tam a zpět po stránce a stříká inkoust řádek za řádkem. Některé inkoustové tiskárny základní úrovně dokáží vytisknout pouze 8 stran za minutu, zatímco mnohé laserové tiskárny nižší třídy dokáží tisknout papír dvojnásobnou rychlostí.

Když však porovnáte moderní inkoustové tiskárny vyšší kategorie orientované na kancelář se srovnatelnými barevnými laserovými, rychlosti nejsou tak vzdálené.

Při rychlosti je zajímavé také porovnat objem tisku. Objem vyjadřuje, kolik dokáže vaše tiskárna vytisknout v daném čase. Laserová tiskárna je považována za tažného koně v kanceláři, protože dokáže rychle vytisknout velké množství dokumentů. Vzhledem k tomu, že inkoustové tiskárny jsou určeny prioritně pro domácí použití, je jejich objem tisku podstatně menší.

Kvalita tisku

Pokud jde o kvalitu tištěného produktu, u levnějších verzí poskytuje laserová tiskárna vyšší kvalitu. Přesnost laserové tiskárny se zde obtížně porovnává s inkoustovou tiskárnou. Lze tvrdit, že laserové stroje tisknou ostřejší text než inkoustové tiskárny. Ale co se týká většiny ostatních druhů výstupů, zejména fotografií, barevných ilustrací a grafů, inkoustové tiskárny poskytují detailnější a živější výsledky. Jejich větší detaily a přesnější a živější barvy jsou ještě viditelnější, když jsou vaše fotografie a umělecká díla vytištěna na lesklý fotografický papír nebo jiný prémiový materiál, se kterým si laserové stroje prostě neumí poradit.

Laserové tiskárny mohou sice tisknout barevné fotografie ve slušné kvalitě, ale nedosahují hloubky a živých barev, které produkují inkoustové tiskárny. Inkoustové tiskárny začínají na přibližně 1200 bodech na palec (dpi) a dosahují maximálního rozlišení kolem 5000 dpi, zatímco většina laserových tiskáren dosahuje maximálního rozlišení 1200 dpi. Rozdíl je však pouhým okem téměř zanedbatelný.

Pro normální velikosti tisku (kolem 12 bodů a více) je kvalita tisku textu podobná na laserových i inkoustových tiskových platformách. Pokud však vaše tiskové potřeby zahrnují tisk malých písmen, pak jsou lasery obvykle lepší než inkoustové tiskárny, protože technologie fixace se více hodí na drobné křivky a tečky malého textu.

Většina inkoustových tiskáren (na rozdíl od laserových) podporuje výstup bez okrajů, což znamená, že dokážou nanést inkoust až po samý okraj papíru. Některé výstupy, zejména fotografie, dělají lepší dojem bez prázdného okraje. Inkoustové tiskárny navíc dokáží tisknout nejen na obyčejný, lesklý a pololesklý papír, ale také na některé jiné materiály, jako jsou určité typy látek nebo vinyl. Laserové tiskárny jsou omezeny jen na několik typů papíru, mnohé z nich jsou formátovány speciálně pro laserový toner, což poskytuje užší rozsah profesionálně navržených a dekorativních dokumentů.

Co se týče kvality tisku, monochromatické laserové tiskárny jsou vynikající pro text a dokumenty, barevné laserové tiskárny dokáží tisknout barevné obrázky střední kvality (např. rodinné fotografie pro osobní použití) a fotografické inkoustové tiskárny jsou skvělé pro tisk vysoce kvalitních fotografií se širokým barevným rozsahem a tónovou hloubkou.

Jak se tedy rozhodnout?

Byly časy, kdy platilo klišé: Laserové tiskárny jsou lepší pro podnikání a inkoustové tiskárny byly striktně určeny pro domácí kanceláře. Výrobci inkoustových tiskáren však neúnavně zdokonalovali své produkty a vyvinuli spolehlivější tiskárny s větším objemem, z nichž mnohé jsou explicitně umístěny jako alternativy k podnikovým laserům. Ve skutečnosti je inkoustová tiskárna často vhodnější pro určitá kancelářská prostředí, stejně jako malý černobílý laser pro některé domácí kanceláře. Rozhodnutí je tedy čistě osobní volba.